Hurrikánok, cápák és 14 ezer kilométer: egy masszőrnő egyedül evezte át a Csendes-óceánt

K EPA20230405008
2023.04.06. 05:37
Michelle Lee, az 50 éves masszőrnő egyedül evezte át a Csendes-óceánt. Mexikóból indulva 240 nap, 14 000 kilométer és öt hurrikán után szerdán megérkezett Queensland partjaihoz.

Miután átlagosan naponta közel 60 kilométert teljesítve egyedül átevezett a Csendes-óceánon, elkerülve öt hurrikánt és négy ciklont, valamint túlélte, amikor egy cápa beugrott a hajójába, Michelle Lee hétfőn Cairns városában fejezte be az epikus, 240 napos utazását. Pontosabban csak fejezte volna be. Bár ünnepség, szerettei, egy rakás palacsinta és egy forró zuhany várták – nem beszélve az első szárazföldi lépéseiről, mióta tavaly augusztus 8-án elindult a mexikói Ensenadából, az erős áramlatoknak és a Nagy-korallzátonynak más tervei voltak – írja a The Guardian

A hétfői hazaérkezés helyett az 50 éves masszőrnő érkezése ugyanis megcsúszott, és kénytelen volt elnyújtani útját.

Napokon át lapátolt a Nagy-korallzátony felett, és hajnal kettőkor már evezett, hogy az árapályokat és az átjárókat kihasználva egy átdolgozott útvonalon haladjon. Ennek végén szerdán délelőtt, 58 km-re északra az eredeti céljától, Port Douglasbe érkezett meg. Kikötésével pedig ő lett az első nő, aki segítség nélkül egyedül evezte át a Csendes-óceánt. 

Az utolsó rész kicsit nehéz volt. De ez az életem legerősebb sztorija: a szél, az áramlások, az árapályok, minden ellenem volt, gyakran mindegyikük egyszerre dolgozott ellenem. Tehát azt hiszem, hozzászoktam az ellenálláshoz

– mondta az őt váró sajtónak.

Lee azonban nem csak az extrém fizikai megerőltetés kihívásával szembesült. Előfordult, hogy kilenc napig a kabinjában kuporgott, amely „nem volt nagyobb, mint egy konyhaasztal alatt”, miközben a szél és a hullámok dühöngtek körülötte. Az elzártságban Lee kitanulta a „türelem művészetét”.

Ukulelén játszott, pudingot készített, levágta a haját és hangoskönyveket hallgatott – a könyvtára az önsegítő könyvektől a romantikus regényekig terjedt. De Lee nem volt teljesen egyedül a Csendes-óceánon. Más kérdés, ettől a társaságtól szívesen eltekintett volna:

ugyanis két hatalmas cápa követte őt heteken át. 

Később kisebb cápák úsztak a hajója alatt, és Lee elmondása szerint egy bölcsődének tekintették a hajó alatti vizet, mert szaporodni kezdtek. Elmondása szerint akadt olyan pillanat az útja során, hogy körülbelül 50 kis cápa úszkált a hajója körül. Egyszer viszont az egyik cápa tovább szeretett volna lépni a kapcsolatban, mert berepült a fedélzetre, ahol szinte a kimerülésig vergődött.

A cápák mellett persze rengeteg más csodás vízi élőlény kísérte el az ausztrál masszőrt, legyen szó különböző halakról vagy teknősökről. A madarak pedig egyfajta spirituális útitársai lettek, a legtöbb napokon át pihent a hajón. 

Volt egy madár, amelyik két nap két éjjel ült a hajó orrán. Olyan volt, mintha egy őrangyalként vigyázna rám 

– írja Lee a digitális útinaplójában, amelyet weboldalán vezetett. 

Nem mindegyik madárral volt azonban ilyen jó tapasztalata a rekordernek. 

Nagyon elszánt madarak is akadtak, azok zaklattak, próbálkoztak leszállni a hajómra. Az anyagcseréjük miatt elkergetem őket. Hatalmas piszkot csinálnak, amit nehéz eltakarítani

– írja a 195. napi bejegyzésében. 

Lee-nek nem ez volt az első óceánátevezése, amely próbatétel még az extrém sportolók körében is extrémnek számít. Mottójuk szerint kevesebben teljesítették sikerrel, mint ahányan megjárták a világűrt vagy megmászták Mount Everestet. Előbbit több mint hatszáz, utóbbit körülbelül négyezer ember mondhatja magáénak.

Lee volt az első ausztrál nő, aki egyedül átevezte az Atlanti-óceánt – a 4700 kilométert 68 nap alatt teljesítette , ezért 2019-ben jelölték a National Geographic Adventurer of the Yeardíjra is. A három évig tartó felkészülés során a sportember amúgy az egymillió méteres evezés női világrekordját is megdöntötte: ehhez 5 napra, 21 órára és 35 percre volt szüksége.Lee nem kevesebb mint 11 órával döntötte meg a korábbi csúcsot, amelyet a németek paraevezőse, Anke Molkenthin tartott.

Úgy tűnik, ez a kihívásokkal teli kalandor életmód tényleg hozzánőtt Lee-hez, aki érkezését követően arról beszélt, három hét alatt szeretné teljesíteni az El Caminót. 

Földi halandó számára külön érdekes lehet, hogy miként alszanak ilyenkor az evezősök. Nos, általánosságban rövid, mindössze néhány órás ciklussal terveznek, de ettől a rutintól persze eltérhetnek. Egyedül vagy egy kevésbé megerőltető útvonalon például hétköznapibb rutint követnek: nappal hosszabban eveznek, éjszaka pedig hosszabban alszanak. Extrém helyzetek is adódhatnak persze, amikor kénytelenek hosszú órákat az evezőknél tölteni, és hiába jelentkeznek erősen a fáradtság jelei, kénytelenek az evezőpadon maradni. Az időjárást, mint tényezőt, ugyancsak nem lehet figyelmen kívül hagyni: hiába húzódik be az evezős a kabinjába, ha ott képtelen aludni, mert a viharos tenger okozta félsz ébren tartja.

(Borítókép: Az ausztrál Michelle Lee megérkezik az ausztráliai Queensland államban fekvő Port Douglasbe 2023. április 5-én, miután az első nőként a világon egyedül, külső segítség és megállás nélkül átevezte a Csendes-óceánt. Fotó: Brian Cassey / AAP/ EPA / MTI)