A magyar jégkorongosok győzelemmel kezdték a kanadai vb-t

2023.04.07. 08:27
A magyar női jégkorong-válogatott a franciák elleni 4–2-es sikerrel kezdte meg szereplését a bramptoni elit-világbajnokságon csütörtökön. Pat Cortina szövetségi kapitány alakulata két harmad után már 3–0-ra vezetett, a rivális azonban a záró harmadban szorossá tudta tenni az összecsapást. Huszák Alexandra (2 gól, 1 gólpassz) és Kiss-Simon Franciska (3 assziszt) egyaránt három ponttal zárt, Németh Anikó 32 lövést védett (94,1 százalék).

Az MTI beszámolója szerint a feljutó franciák a finnek elleni 14–1-es vereséggel kezdték a Toronto melletti Bramptonban zajló tornát, míg a magyaroknak – akik tavaly a nyolcadik helyen zártak – ez volt az első fellépésük. A bennmaradásért – ami egyben negyeddöntőt is érne – a papíron esélytelennek tartott franciákat mindenképpen le kellett győzni.

A CAA Arénába kitűnő hangulatot varázsolt a közel ezerfős magyar szurkolótábor, és a csapat is jól kezdett: egy remek indítással Huszák lépett ki, ez még kimaradt, ám a februári csuklótöréséből idő előtt felépült csatár éles szögből már nem kegyelmezett a nagyot hibázó kapusnak. A 12. percben emberelőnyben szép korongjáratás végén Metzler Regina lőtt a kapuba. A folytatásban már a franciák is felpörögtek, komoly helyzeteik voltak, azonban Németh Anikó jól védett.

A nehéz időszakot túlélte Cortina együttese, és a 38. percben Huszák egy kipattanót váltott gólra. A záró játékrész első felében ismét erősen nyomtak a franciák, és felzárkóztak 3–2-re. Éppen 52 perce ment a játék, amikor Clara Rozier videózás után végleges kiállítást kapott Pázmándi Zsófia elleni hátulról palánkra lökésért. Ez megpecsételte a rivális sorsát, mert Dabasi Réka remekül nyúlt bele Huszák lőtt passzába. A végén még a kapusuk lehozatalával is próbálkoztak a franciák, de nem jártak sikerrel.

Az idei különleges év a sportág hazai történelmében, ugyanis először fordul elő, hogy a férfi és a női válogatott ugyanabban a szezonban az elit mezőnyben szerepel. A férfiaknál Finnország és Lettország közös rendező lesz május 12. és 28. között. A magyar együttes a tamperei csoportba kapott besorolást a házigazdaként címvédő finnekkel, az amerikaiakkal, a svédekkel, a németekkel, a dánokkal, a franciákkal és az osztrákokkal.

France vs Hungary - 2023 IIHF Women's World Championship from IIHF on Vimeo.

Pat Cortina szövetségi kapitány a magyar szövetség közreműködésével értékelte a mérkőzést.

„Segített a jó kezdés, de a meccs hatvan percig tart. Keményen dolgoztunk, bár nem mindig játszottunk okosan. A speciális egységeink jól működtek, nem kaptunk gólt kettős hátrányban, lőttünk két emberelőnyös gólt, igaz, a franciák is szereztek egyet. Tetszett, ahogy reagáltunk, amikor az ellenfél feljött három kettőre. Újra elkezdtünk játszani, mert addig ráültünk a vezetésre, de aztán volt néhány jó cserénk. Arra gondoltam, hogy semmi sem változott, megpróbáltam visszahozni a fókuszt, és sikerült is. A korong magától nem megy be a kapuba, nekünk kell jó döntéseket hoznunk, hogy gólt szerezzünk. A svédek ellen nehezebb lehet a dolgunk, ám mi is jobbak lehetünk szombaton, sőt, jobbnak is kell lennünk. Sokszor nem vigyáztunk a korongra, ezen változtatnunk kell, illetve azon is, ha elveszítjük a korongot, akkor ne álljunk meg, hanem korcsolyázzunk vissza.”

Eredmény, B csoport:
MagyarországFranciaország 42 (20, 10, 12)
a magyar csapat gólszerzői: Huszák (6., 38.), Metzler (12.), Dabasi (53.)
A csoport állása: 1. Finnország 3 pont/1 mérkőzés (141), 2. Németország 3/1 (62), 3. Magyarország 3/1 (42), 4. Svédország 0/1 (26), 5. Franciaország 0/2 (318)
Az ötös első három helyezettje a negyeddöntőbe jut, az utolsó kettő pedig kiesik a divízió I/A-ba.

A magyar válogatott további vb-programja (közép-európai idő szerint):
szombat, 17.00: MagyarországSvédország
hétfő, 17.00: MagyarországFinnország
kedd, 17.00: MagyarországNémetország