Meghalt a férfi, aki hátba szúrta Szeles Mónikát

2023.04.21. 19:01
Günter Parche 68 éves korában hunyt el. A férfit azért ismerte meg az egész világ, mert 1993-ban a hamburgi tornán egy késsel hátba szúrta Szeles Mónikát. A teniszező akkor vezette a ranglistát, de a támadás derékba törte karrierjét.

Szeles Mónika kilencszeres Grand Slam-győztes, aki mindössze 16 éves volt, amikor megnyerte a Roland Garrost, 20 éves kora előtt már nyolc Grand Slam-siker állt a neve mellett.

Három döntőben győzte le Steffi Grafot, akinek rajongója nem tudta elviselni Szeles sikereit. harminc évvel ezelőtt egy 20 centis késsel hátulról ledöfte, amivel tönkretett egy kivételes karriert.

Az 1993-as évet úgy kezdte meg Szeles, hogy ő volt a világ első számú teniszezőnője. Az április 30-án rendezett hamburgi torna negyeddöntőjében a bolgár Magdalena Malejeva ellen játszott, és 6:4, 4:3-as vezetésnél éppen pihenni készült a pálya szélén. Ekkor egy férfi mögé lopakodott, és a hatezer néző szeme láttára

HÁTULRÓL EGY 20 CENTIS KÉSSEL LEDÖFTE.

Ha Szeles Mónika épp nem hajol le a vizesflaskáért, súlyosabb sérülést is szerezhetett volna. Így másfél centis sebet kapott a lapockája alatt, a második szúrást pedig már megakadályozták a biztonságiak.

A támadót emberölési kísérlettel vádolták meg, aztán az egészből nem lett semmi, mert mentálisan sérültnek nyilvánították: két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. 

Parche ráadásul még a célját is elérte, hiszen nemhogy a tornát nem szakították félbe, de Szeles még a ranglistavezetői pozícióját sem tarthatta meg a kényszerpihenő idejére.

Mindez nagyon megviselte az akkor még csak 20 éves sportolót. Szeles Mónika 1995-ben tért vissza a teniszpályára. Édesapja súlyos betegsége, a merénylet utáni pánikrohamok, amelyek súlyos depressziót és ételfüggőséget okoztak, azt eredményezték, hogy alkata is megváltozott.

Günter Parche 68 éves korában halt meg – közölte a Szabad Magyar Szó.