A siker receptje, hogy Nápolyban senki sem külföldi

GettyImages-1487593516
2023.05.05. 12:26 Módosítva: 2023.05.05. 13:51
Olaszország Nápolyt ünnepli, Nápoly pedig bajnokcsapatát. Csütörtök este az együttes 1–1-et játszott az olasz bajnokság 33. fordulójában, és ezzel a döntetlennel öt fordulóval a vége előtt már behozhatatlan előnyre tett szert, azaz megnyerte a Scudettót. Lapszemlénk a nápolyi örömünnep fényeiről és árnyairól.

A Napoli története harmadik bajnoki címét szerezte, 1987 és 1990 után lett ismét Olaszország legjobb csapata. Az eddigi két elsőségből még az argentin sztár, Diego Maradona is kivette a részét. 

 Hogy mekkora őrültekháza volt éjszaka Nápolyban és Olaszország Napoli-szimpatizáns helyein, arról képriportban számoltunk be, amit itt lapozgathat végig.

Gazzetta: Spalletti a mindent adta

Természetesen az olasz lapok se maradtak ki az ünneplés dokumentálásából, a bajnokcsapat dicséretéből. Olaszország (és Európa) egyik legnépszerűbb sportlapja, a Gazzetta dello Sport printes címoldalán a Napoli a Paradicsomban öles címmel hirdeti a 33 év utáni trónra lépést. Az online újság pedig számolatlanul jelentette meg az udinei mérkőzés lefújását követően a bajnokcsapatról szóló írásokat.

A vezető anyag Osimhen az asztalokon táncol, Kvara sír, Politano pedig a rajongókkal ébred: ez a legszebb este címmel jelent meg. Az írásban az öltözői ünnepléstől kezdve a szállodai bulin át az éjszaka legszebb pillanatait veszik sorba. A beszámoló szerint az ünneplés hajtóereje a nigériai szupercsatár, Victor Osimhen, aki a mértéktartó transfermarkt.de oldal szerint nagyjából 100 millió eurót ér a futballpiacon.

Ahogy a pályán, úgy az ünneplés pillanataiban is a középcsatár a legfontosabb. A tőle megszokott nagylelkűséggel rohant a meccs végén a szurkolók tömegébe, majd az öltözőben Lozanóval együtt ő vezényel a csapatnak az asztalok tetején. Zúg a klasszikus „mi vagyunk, mi vagyunk Olaszország bajnokai” ének, előkerülnek a sálak, mulatnak a Scudetto nyertesei. A csapat másik gyöngyszeme, Khvicha Kvaratskhelia Grúzia zászlajába burkolózva, fejét a kezébe temetve sír – a kapus Alex Meret vigasztalja és öleli át

– írja a lap, amelyik beszámolójában hozzáteszi: a játékosok többsége élőben közvetíti saját Instagram-oldalán barátaival és rajongóival az ünnepet.

A cikkben külön bekezdést kap a csapat raktárosa, aki a vacsora leginkább körülrajongott főszereplője. Tommaso Starace, nagy idők szemtanúja, ő az a férfiú a csapat körül, aki Maradonával is ünnepelt már bajnoki címet, s immár a harmadikat ünnepli − valószínű ezekben az órákban is − nagy büszkén.

Egy másik írás egy gyors értékelés a nigériai csatárral.

Fantasztikus érzés, nagyon boldog vagyok. Sok évet vártunk arra, hogy elhozzuk a Scudettót Nápolyba, ez most sikerült. Ez egy olyan nap, amelyet életünk végéig nem felejtünk el. Együtt akarunk ünnepelni a szurkolóinkkal a stadionunkban


− mondja Victor Osimhen az első interjúban, amit Olaszország új bajnokaként adott. 

Nem tudnám elmondani, mennyire boldog vagyok, ez valóban csodálatos. A szezon elején esélytelenek voltunk, nem sokan hittek bennünk, de a szervezettségünknek köszönhetően, no és annak, hogy nagyszerű edzőnk, elnökünk van, tudtunk hinni a Scudettóban, és lám, megnyertük. Persze, mindenki, aki a klubnál van, megérdemli a sikert. Most pedig élvezzük a pillanatot

 − tette hozzá a 24 éves nigériai csatár. Arra a kérdésre, hogy mi jelentette a fordulópontot, Osimhen azt mondja: „Amikor nyertünk Rómában, rájöttünk, hogy megnyerhetjük a bajnoki címet. Erős a csapatunk, és ott rájöttünk, hogy megvannak a képességeink a Scudetto megnyeréséhez."

Végül a friss bajnok megemlékezett néhány mondatban a csapat edzőjéről Spallettiről is, aki szerinte drámaian javított a játékán: „Megtanította a klasszikus csatár szerepét. Azonnal elkezdtem fejlődni, és ezt a mesternek köszönhetem. Spalletti és munkatársai önbizalmat adtak nekem, hogy fejlődhessek és sok gólt szerezhessek."

Természetesen egy ilyen formátumú sportlap egy ekkora esemény mellett nem mehet el szerkesztőségi vélemény nélkül. A Napoli remekmű, de fenntartható. Spaletti aláírásával címet viselő írást a lap igazgatója jegyzi. Stefano Barigelli szerint a legszebben játszó csapat nyerte a Scudettót, a legerősebb, az amelyik a legtöbb gólt szerezte, az, amelyik a legjobban védekezett. Soha senki nem hódította meg a scudettót ilyen látszólagos egyszerűséggel – írta, majd hozzátette: 

A bajnokság idén nem párbeszéd volt, hanem egy hosszú, látványos monológ. A Scudetto 22 év után kerül ki a Juve–Inter–Milan-háromszögből. 33 év után tér vissza délre. A Napoli diadala a fenntarthatóság szilárd elvére épült. Kikerült nagy sztárok, mint Insigne, Mertens, Koulibaly, Ruiz, Ospina. És jött Kvaratskhelia, Raspadori, Simeone, Kim, Ndombele. Most már mindenki azt kiabálja, hogy Giuntoli a piac prófétája lett, de még egyetlen sportigazgató sem adott játékot csapatnak. A pajzsba Aurelio De Laurentiis elnök neve van vésve, aki akkor hitt benne, amikor még senki sem. Aztán vannak, akik egy ismeretlen tényezőt alakítottak remekművé: Luciano Spalletti. A tréner varázslatos évéhez érkezett a Romában és az Interben eltöltött szezonok után. Nápolyban az első szezonban a Scudettóért harcolt. A második próbálkozásra megnyerte. Forradalmasította a Napolit. Az augusztusi napsütésben senki sem kérte Spallettit a bajnoki cím megszerzésére. Senkinek nem jutott eszébe azt kérni tőle, miután megfosztottak Koulibalytól, a védelem totemétől, Mertenstől, sőt Insignét, a nápolyi klub büszkeségétől is. Talán pontosan azért, mert ezúttal nem kértek tőle semmit, Spalletti mindent adott 


– írja. Hozzátette: a siker receptje a kreativitás és alkalmazkodás, az, hogy Nápolyban senki sem külföldi.

Szerinte az olasz edzők közül Spalletti oldotta meg a legügyesebben azt az őrületet, amely a világbajnokságot a szezon közepére, november és december közé tette. Míg a Napoli tudott ehhez alkalmazkodni, addig a nagy északi hármas, a Juve, az Inter és a Milan elbukott. Ugyanakkor – teszi hozzá a szerző – az értékelésben azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy Inzaghi Intere és Pioli Milanja a négy közé jutott a Bajnokok Ligájában, és az egyik csapat biztosan felszállhat az isztambuli döntőbe tartó járatra. 

Tuttosport: 15 sérült az ünneplésben

A torinói székhelyű Tuttosport is élőben tudósított a bajnoki cím megszerzéséről. A jellemzően a Juventust előtérbe helyező újság kiemelt helyen hozza, hogy csütörtök este Udinében, a Dacia Arénában a két csapat szurkolói csoportja összeütközésbe került a pályán és a sérülteket hordágyon vitték el. Mint írják, a két csapat rivalizálása miatt már a mérkőzés elejétől nagyon nagy volt a feszültség. Hozzáteszik, az udinei rendőrkapitányság intézkedései jelentősek voltak: óriási rendőri erők vonultak a Dacia Aréna környékére, folyamatosan helikopter figyelte a városnak ezt a negyedét, és a szokásosnál jóval több rendőr ügyelt arra, hogy az ünneplésre készülő nápolyiak által megszállt kanyar a lehető legbiztonságosabb legyen. A 90 perc gyorsan elrepült, néhány válogatott sértéssel, majd jött az őrület a lefújás után. 

A boldog nápolyi szurkolók berohantak a pályára. Ekkor még úgy tűnt, minden nyugodalmas lett, de a két ultracsoport gyorsan kapcsolatba lépett. Mind a stadionban, mind a gyepen hamar egymásra talált a hazai tábor – némi juvés vendégsegítséggel – és a leendő bajnokcsapat szurkolói kemény magja. A rendőrség először a pályán próbálta  szétválasztani a szurkolókat, amely inkább hasonlított egy dél-amerikai gerillaháború tombolására, mintsem ünneplésre – írja a szerző, majd hozzáteszi: a rendőrök végül megoldották a helyzetet, de a stadionban jelentős károk keletkeztek – közli a Tuttosport.

Corriere: maffialeszámolás az ünneplés alatt

A Corriere della Sera is több cikkben, videóban számol be a győztesek öröméről. A lap Lendület Nápolyban: a Scudetto bulija alatt megöltek egy 26 éves férfit címmel közli vezető anyagát az elmúlt órákról. 

Mint írják, a Napoli által megnyert Scudetto városi spontán ünneplése közben, a Corso Garibaldi környékén lövések dördültek el. A golyók négy fiút találtak el. Mindannyiukat kórházba vitték, de az egyikük, a 26 éves Giuseppe Costanzo hajnalban belehalt sérüléseibe. A hír hallatán az elhunyt fiatalemberhez közel állók megrongálták a kórház ügyeletét. 

A  nyomozás eddigi adatai szerint nem kóbor golyók, vagy egy félresikerült rablás áll a gyilkosság mögött. A lap úgy tudja, hogy az áldozat Giuseppe Costanzo Maurizio fia volt. A férfi a Ponticelliben tevékenykedő D'Amico klán egyik vezetője, akit két évvel ezelőtt nyolc év börtönbüntetésre ítélték drogkereskedelem és egyéb maffiaszerű tevekénységek miatt. 

A lap hozzáteszi: a leszámoláson kívül, az őrjöngéssel vegyített ünneplés miatt a hatóságoknak 41 embert kellett a különböző segélypontokon ellátniuk, további 45 embert pedig kórházba vittek, jellemzően petárda okozta sérülések, vagy különböző végtagtörések miatt. 

A Gazzetta reggel azt írta, összesen 200-nál is több ember szorult kisebb-nagyobb orvosi ellátásra az éjszakai ünnepléssel kapcsolatba hozható balesetek miatt.

(Borítókép: Ivan Romano / Getty Images)