Kendő nélkül futottak a maraton női résztvevői, azonnal lemondott a szövetség elnöke

2023.05.08. 18:41
Iránban váratlanul politikai felhangot is kapott az a maratoni futóverseny, amelyet vasárnap Siráz városában rendeztek, és nemcsak profi, hanem amatőr sportolók is részt vettek rajta.

A farszi nyelvű Shargh hírügynökség arról számolt be, hogy a futóversenynek sok olyan női részvevője volt, aki nem viselte a kötelező fejkendőt, a hidzsábot.

A női sportok fejlesztéséért felelős miniszterhelyettes már jóval a rendezvény előtt kérte ugyan a szervezőket, hogy alakítsanak ki különtávot a női és a férfi versenyzők számára, azonban a rendszerellenes, többségében fiatal nők ezt nem tartották be. Ahogy az az Instagram-felvételen is látszik, a női versenyzők valóban együtt futottak a férfiakkal, és ami még botrányosabb, zömében nem viseltek hidzsábot.

Állításuk szerint legalább a sport révén megtalálták a kötelező fejkendőviselés elleni tiltakozás békés módját. 

Az iszlám köztársaság felső vezetői azonban ezt nem egészen így látták. Rögtön nyilatkozatban jelentették ki, hogy a női szabályszegők nem is regisztrálták magukat a versenyen, és sokuknak nem is volt hivatalos rajtszáma. Viselkedésük semmiképp sincs összhangban az országban érvényes iszlám előírásokkal, és sérti azokat.

Nem sokkal a botrányos esetet követően lemondott az ország atlétikai szövetségének elnöke, vélhetően nem önszántából.