Hatalmas siker, meghódította a Mount Everestet a fiatal magyar hegymászó

2023.05.16. 15:27
Price Márton Péter 29 évesen feljutott a Mount Everest csúcsára. Ő lett a hatodik, és egyben a legfiatalabb magyar, aki megmászta a világ legmagasabb hegycsúcsát.

A fiatalember édesanyja, Price Beatrix az atv.hu-nak azt mondta, fia gyerekkorában megmászta a Mátrát, a Bükköt és a Börzsönyt is, de két évvel ezelőtt kezdett el igazából hegyet mászni. Márton tavaly szeptemberben megmászta a Manaszlu csúcsát. A magyarok közül elsőként neki sikerült feljutnia a 8163 méteres hegyre.

„A serpájának is életében először sikerült feljutnia a Manaszlu igazi csúcsára, annak ellenére is, hogy a Mount Everestet már 25-ször megmászta addigra” – mesélte Beatrix az atv.hu-nak.

A fiatal hegymászó Londonban él és az üzleti világban dolgozik. Márton a munka mellett készült fel a Mount Everest meghódítására, hónapokon keresztül egy oxigénsátorban aludt és az Altitude Centre nevű magaslati edzőteremben készült.

11 nap alatt felért a csúcsra

A magyar hegymászó május 3-án érkezett meg az Everest alaptáborába, majd 11 nappal később, május 14-én elérte a csúcsot oxigénpalack használatával. 29 évesen ő lett a legfiatalabb magyar hegymászó, akinek sikerült a csúcstámadás, a magyarok közül pedig hatodikként érte el a világ tetejét.

Az édesanya azt is elmondta az atv.hu-nak, hogy az elmúlt hétben alig aludtak valamit a férjével, ugyanis kaptak egy nyomkövetőt a telefonjukra, amivel követni tudták gyermekük útját, de az időeltolódás miatt sokszor voltak ébren az éjjeli órákban.

„Nagyon vegyes, amit érzek. Ez egy fantasztikus teljesítmény, fantasztikus kitartás van benne. Nem is tudom elképzelni, hogyan tudott 15 órán keresztül mászni, mínusz 20-30 fokokban” – mondta a lapnak elcsukló hangon Beatrix. Hozzátette, örülne, ha fia többet nem vállalkozna ilyen veszélyes kalandra.