38 év után van ismét negyeddöntő magyar férfi páros az asztalitenisz-világbajnokságon

2023.05.24. 14:56
Az Ecseki Nándor, Szudi Ádám kettős rég nem látott magyar sikert elérve bejutott a legjobb nyolc közé férfi párosban a dél-afrikai Durbanben zajló egyéni asztalitenisz-világbajnokságon. Póta Georgina egyesben búcsúzott a 32 között – írja az MTI.

Ecseki és Szudi Euróba-bajnoki bronzérmes kettősét a 13. helyen emelték ki, az egység a nyitófordulóban aratott 3:2-es győzelem után egy 3:0-s diadallal lépett tovább a 16 közé. Nyolcaddöntős ellenfele, a Puerto Ricó-i Daniel Gonzalez, Brian Afanador páros hajszálpontosan ugyanilyen utat járt be, de a világranglistás helyezés alapján egyértelműen a magyar duó volt a mérkőzés esélyese.

Ecsekiék villámrajtot vettek a nyolcaddöntőben, az első öt pontot ők szerezték, s ugyan ezután az ellenfél is megérkezett a meccsbe, viszonylag könnyedén hozták az első szettet. A második játszma már szorosabban alakult, a magyaroknak hátrányból kellett fordítaniuk, 7:5-ös vezetésüknél pedig időt kért a rivális. Ez azonban nem használt, s az újabb szettgyőzelemmel Szudiék karnyújtásnyira kerültek a negyeddöntőtől.

A harmadik felvonásban végig a magyarok vezettek, előbb 5:2-re, majd  10:6-ra, s a második mérkőzéslabdájukat kihasználva fogadhatták a Puerto Ricó-iak gratulációját.      

Férfi párosban legutóbb 1985-ben, a Klampár Tibor, Kriston Zsolt duó játszhatott negyeddöntőt vb-n, férfi vonalon az eddigi utolsó negyeddöntős Klampár volt 1989-ben, egyesben, míg magyar asztaliteniszező legutóbb 2007-ben szerepelhetett a legjobb nyolc között, akkor a Póta Georgina, Tóth Krisztina kettős jutott el eddig a szakaszig.

A csütörtöki durbani negyeddöntőben az előző vb ezüstérmese, a második helyen kiemelt dél-koreai Dzsang Vu Dzsin és Lim Dzsong Hun lesz Szudiék riválisa.

Ismertük az ellenfelet, az egyik versenyen már játszottunk velük egy nehéz mérkőzést, most is erre készültünk, de nagyon örülünk, hogy ilyen sima lett a vége és hogy ilyen jó játékkal sikerült nyernünk. Kicsit izgultunk előtte. Tegnap szabadnapunk volt, ami nem jött jól, mert az előző fordulóban nagyon jó játékkal tudtunk nyerni a brazilok ellen, úgyhogy jobb lett volna már kedden folytatni. Ezzel együtt úgy készültünk, mint máskor, és szerintem az elején nem is érződött a játékunkon az izgulás. Aztán pedig a jó kezdés után végig tudtuk vinni, amit elterveztünk. Következő ellenfelünk a világ egyik legjobb párosa, borzasztó nehéz lesz ellenük. Még soha nem játszottunk velük, talán ez kedvezhet nekünk egy kicsit, de nagyon nehéz mérkőzésre készülünk

– mondta az MTI-nek Szudi Ádám.

A legfrissebb világranglistán 70. Póta a párossal egy időben lépett asztalhoz, de neki jóval nehezebb dolga volt, ugyanis a Tokióban vegyes párosban arany-, csapatban ezüst-, egyesben pedig bronzérmes japán Ito Mima (7.) volt a vetélytársa. A kétszeres Európa-bajnok, 38 éves magyar ugyan jól helytállt a 22 éves ázsiai ellen, a sima vereséget nem tudta elkerülni, így egyesben a 3. forduló jelentette számára a végállomást.

Eredmények (a viadal honlapjáról):

női egyes, 3. forduló (a 16 közé jutásért):

Ito Mima (japán)–Póta Georgina 4:0 (7, 7, 7, 8)

férfi páros, nyolcaddöntő:

Ecseki Nándor, Szudi Ádám–Daniel Gonzalez, Brian Afanador (Puerto Ricó-i) 3:0 (7, 7, 7)