Suhajda Szilárd felesége: Vélhetően láttak egy emberi alakot a 4-es tábor felett

Kyocera Everest Expedíció 2023 Suhajda Szilárd 3.akkl.kör 02
2023.05.25. 12:10
Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea arról számolt be, hogy az egyik ügynökség, akik klienseket visznek fel, szintén figyelik a környezetet. Mint mondta, vélhetően láttak egy alakot a 4-es tábor felett. Ez bizakodásra ad okot, hiszen Suhajdán kívül nincs senki, aki egyedül indult útnak.

Mint arról az Index már beszámolt, Suhajda Szilárd a 8848 méteres Mount Everest megmászásának mesterséges oxigén és teherhordók nélkül vágott neki vasárnap. Magyar embernek korábban még nem sikerült tiszta mászással elérnie ezt, ami világviszonylatban is ritkaságnak számít.

Az extrémsportoló március 23-án utazott Nepálba, ahol az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen, végül szombat este indult el a Mount Everest 7900 méteren álló négyes táborából.

Május 24-én, szerdán délelőtt Suhajda közösségi oldalán közölték, hogy bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból. Elmondása szerint akkor három-négy órányira volt a csúcstól. Legutóbb magyar idő szerint szerdán 15:47-kor 8795 méteren rögzítettek tőle GPS-jelet, azóta viszont nem érkezett róla semmi hír.

Emberi alakot láttak

Suhajda felesége a közmédia megkeresésére elmondta, a kinti logisztikát biztosító ügynökséggel állandó kapcsolatban vannak, megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy megkönnyítsék az extrémsportoló lejövetelét – írja az m4sport.hu.

Egy másik ügynökség, akik klienseket visznek fel – 4 kliens, 8 serpa mozog – szintén figyelik a környezetet. Vélhetően láttak egy emberi alakot a 4-es tábor felett, ennek kapcsán mozgósítottak újabb serpákat, akik felmennek a 4-es táborba, illetve elindulnak az alak irányába, hogy bebizonyosodjanak, valóban ő az. Azért bizakodnak, mert Szilárdon kívül nincs senki, aki egyedül indult útnak

– mondta Legindi Tímea, a magyar hegymászó felesége.

Legindi arról is beszélt, megfordult a fejükben az is, hogy Suhajda GPS-jel-adója megadta magát. Ekkor végeztek egy számítást Klein Dáviddal, amiből az jött ki, hogy este 9-re ér a csúcsra. „De az utolsó GPS-jel óta nem érkezett újabb jel, nem tudjuk, elérte-e a csúcsot, vagy vissza kellett fordulnia. Ezeket mind akkor fogjuk megtudni, ha ő elmondta” – tette hozzá.

Nem egy szerencsés helyzet, hogy egy mászóra rásötétedik, de az irreleváns, ami sokkal fontosabb, hogy nagyon régóta mozgásban van. Most a kinti ügynökség visszajelzésére várunk, hogy erősítsék meg, hogy az alak valóban ő, és szépen lesétált 8848 méter magasból

– mondta Suhajda Szilárd felesége.

Klein Dávid kifejtette, mi történhetett sporttársával

Klein Dávid a közösségi oldalán üzent a Mount Everest csúcsát tiszta mászással megcélzó Suhajda Szilárdnak. Klein meglátása szerint Suhajda sátra jellegzetes és felismerhető, ezért fontos lesz ennek azonosítása. Megjegyezte azonban, hogy „a Déli-nyereg neve viszont csalóka: a hatalmas platón éjszaka, fáradtan nem feltétlenül találja meg a mászó a sátrát. A becslésekhez jó támpont, ha ismerjük a mászó emelkedési/süllyedési sebességét.”

Úgy véli, két hipotézis lehetséges, ha további mozgásról beszélünk: rögtön lefelé indult el, vagy felment, és ezután indult el lefelé, a mozgástáblázat kialakításakor ezért mindkét lehetőséget érdemes kiszámolni. Klein Dávid azt is kifejtette, hogy tudomása szerint Suhajda Szilárd rendszerint 2 liter folyadékkal mozog, ami himalájai léptékkel számítva rendes adag, de a sportszakirodalmat nézve többre lenne szüksége.

A lényeg: nem tudjuk, nem tudhatom, mi történik odafenn. Annyi biztos, hogy Szilárdra egy nagyon hosszú mászónap után kimerítő ereszkedés várt és vár. Nem tudhatjuk, az utolsó ismert jelét felfelé vagy lefelé küldte. Dönthetett úgy, hogy folyamatosan ereszkedik, de dönthetett a bivak mellett is. Elérhette a Déli-nyerget, ahol meghúzhatta magát a saját sátrában vagy egy másik sátorban. Arra, hogy a nyomkövető nem ad jelet, vagy megbízhatatlan jelet ad, számtalan személyes példát tudok citálni

– nyomatékosította Klein Dávid.

(Borítókép: Suhajda Szilárd)