A nagyváradi hegymászó szerint mindenképp lehozzák az Everestről Suhajda Szilárdot

Kyocera Everest Expedíció 2023 - 20230525 fotó közleményhez
2023.05.26. 12:37
Varga Csaba nagyváradi alpinista azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy a Suhajda Szilárd megkeresésére indított keresőcsapat mindenképpen lehozza a Mount Everestről a magyar hegymászót.

Suhajda Szilárd a 8848 méteres Mount Everest megmászásának mesterséges oxigén és teherhordók nélkül vágott neki vasárnap. Magyar embernek korábban még nem sikerült tiszta mászással elérnie ezt, ami világviszonylatban is ritkaságnak számít.

Május 24-én, szerdán délelőtt Suhajda közösségi oldalán közölték, hogy bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból. Elmondása szerint akkor három-négy órányira volt a csúcstól. Legutóbb magyar idő szerint szerdán 15:47-kor 8795 méteren rögzítettek tőle GPS-jelet, azóta viszont nem érkezett róla semmi hír.

Miért nem fordult vissza Suhajda Szilárd, amikor még képes lett volna rá? – kérdezte a Magyar Nemzet Varga Csabától.

„Megértem Szilárdot. Jó erőben érezte magát, s noha lassabban a tervezettnél, de biztosan haladt felfelé. Megértem őt, ott volt a csúcs közelében, úgy mondanám, a csúcs bűvöletében, ahonnan nagyon nehéz visszafordulni” – válaszolta a magyar rekorder, aki eddig öt nyolcezres csúcsra jutott fel.

Mint mondta, a Hillary-lépcső nem megugorhatatlan feladat, de azért abban a magasságban nincs könnyű dolga senkinek.

Nyolcezer méter felett az oxigén sűrűsége kevesebb mint az egyharmada a normálisnak, ehhez már nem lehet hozzászokni, ezt csak rövid ideig lehet elviselni. Ha ott oxigénpalack nélkül valaki úgy tud haladni, hogy percenként egyet lép, az már nagyon jó

– érzékeltette a helyzet komolyságát a tapasztalt hegymászó.

Nem marad a hegyen Suhajda Szilárd

A nagyváradi sportember megerősítette, hogy az idő előrehaladtával egyre kevesebb az esély arra, hogy Suhajda Szilárd élve kerüljön le a hegyről.

„Mindenképpen lehozzák a hegyről. Bízzunk benne, hogy életben lesz, amikor rátalálnak, s oxigénpalackkal, injekcióval tudnak javítani az állapotán” – fűzte hozzá Varga Csaba.

Reagált Suhajda Szilárd csapata

Cikkünk megjelenése után azonban Suhajda Szilárd csapata felhívta a figyelmet: a hegymászó expedíciójával kapcsolatos hírek, információk, tervek kapcsán kizárólag az expedíció kommunikációs csatornáira hagyatkozzon mindenki.

A »mindenképpen lehozzák Suhada Szilárdot« tartalom nem igaz. A cél, hogy elérjünk hozzá, további terveket akkor közlünk. Jelenleg nincs olyan terv, hogy mindenképpen lehozzuk. Más megszólaltatott riportalanyoknak nincs rálátása az expedíció operációjára

– hangsúlyozták.

A Suhajda Szilárddal kapcsolatos további híreinket ide kattintva olvashatja el.

(Borítókép: Suhajda Szilárd. Fotó: Kyocera Everest Expedíció 2023)