Nagyon aggódtam Szilárdért, csak egy magányos alak volt a tájban – mondta a filmes, aki utoljára látta Suhajda Szilárdot

Kyocera Everest Expedíció 2023 Suhajda Szilárd 3.akkl.kör 02
2023.05.27. 19:17
Elia Saikaly szerint nagyon lassan mozgott, amikor utoljára látta Suhajda Szilárdot. A dokumentumfilmes azt nyilatkozta Katmanduban, hogy a magyar hegymászó már nem válaszolt, amikor beszélni akart vele, csak ment tovább a világ legmagasabb pontja felé, miközben rendkívül elszántnak tűnt.

„Szilárd nagyon lassan mozgott a Balcony alatt, ahol utoljára láttuk. Nem sokat sikerült haladnia azóta, hogy először láttuk. Próbáltam beszélni vele, de nem válaszolt, nagyon elszántnak tűnt, csak ment tovább nagyon lassan a csúcs felé” – mondta Elia Saikaly hegymászó és dokumentumfilmes Katmanduban, aki a Mount Everesten forgatott a kuvaiti Yousef Al Shatti hegymászóval.

A csúcsot ugyan nem mászták meg, de kétszer is találkoztak Suhajda Szilárddal. 

Saikaly szerint Suhajda Szilárddal 50-60 méterrel a Balcony (egy pihenőhely 8400 méteren) alatt találkoztak, és amikor ismét lefelé mentek a csúcsról, újra látták az eltűnt magyar hegymászót.  

Nagyon aggódtam Szilárdért, ahogy egyre lejjebb ereszkedtünk, visszanéztem, és még mindig nem volt a déli csúcs felett, csak egy magányos alak volt a tájban

– mondta a dokumentumfilmes. Suhajda Szilárd és Elia Saikaly csoportján kívül a Seven Summit Treks egyik csapata is a hegyen volt.

Ebben benne volt a fiatal Nima Rinji serpa, aki nagyon korán reggel megmászta az Everestet, két kínai ügyfelével az Asian Trekking két serpájának társaságában – írja explorersweb.com.

Már nem keresik tovább Suhajda Szilárdot

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, a keresést befejezték, az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják.

Suhajda Szilárd legutóbb szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. A Hillary-lépcső magasságában érkezett utoljára jel a nyomkövetőjéről, ez volt az utolsó lokáció, ahonnan pozíciója még érzékelhető volt.

Hosszas keresés után végül csütörtök este érkezett a hír, miszerint egy másik expedíció tagjai megtalálták őt a Hillary-lépcsőnél, 8780 méteres magasságban, de nem tudtak segíteni rajta (hogy miért, arról itt írtunk bővebben).

Ezt követően felvették a kapcsolatot az alaptábori hátteret biztosító nepáli ügynökséggel, és elindult egy helikopter, valamint három serpa Suhajda megkeresésére, sajnos hiába. A hegymászó eltűnése az egész országot megrendítette.

(Borítókép: Kyocera Everest Expedíció 2023)