2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Az egész ország megrendült Suhajda Szilárd eltűnése miatt

DMOHA20170402005
2023.05.27. 16:45

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, a keresést befejezték, az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják.

A hegymászó eltűnése megrázta az embereket, a közösségi médiában már búcsúznak a sportolótól.

Csisztu Zsuzsa arról írt, hogy családjával imádkoznak Suhajda Szilárdért, a hegymászó egyik rajongója pedig a következőket írta közösségi oldalán: 

Kevés földi ember van most közelebb az istenéhez, mint Te, Szili, remélem, tudod. Ülj fel mellé egy felhőre, s onnan vigyázd kis családod útját, a csillagod fénye vezesse Őket. Jó utat, a hegyek ereje legyen Veled!

Jászberényi Sándor újságíró Federico García Lorca A lelke távol című versével búcsúzott Suhajda Szilárdtól. 

„Befejezték Suhajda Szilárd keresését. Bátor ember volt, a családja büszke lehet rá, és minden magyar is. Egy volt ebből a népből, aki nem futamodott meg. Elbukni nem szégyen. A próbálkozás hiánya az. Ideteszem García Lorca versének részletét Nagy László fordításában, mert ezerszer többet mond bárminél, amit írnék” – írta a haditudósító.

Búcsúzó és a család felé részvétet nyilvánító kommentek ezreit olvashatjuk, Torres Dani énekes például azt írja, hogy megrendült a hegymászó eltűnése miatt, és együttérez a családdal, „bár ismerhettem volna” – fogalmazott a Megasztár által ismertté vált zenész. 

 A lelke biztosan ott fent van, a teste a mélyben örökre megpihen. Egy tragikus hős volt, akiért egy ország aggódott és reménykedett. Sajnos a szerencse elpártolt tőle, és a várt csoda is elmaradt

 – írja egy másik kommentelő. A hegymászótól búcsúzók közül többen kiemelik a serpák fantasztikus teljesítményét is.

Neszmélyi Emil hegymászó, aki 2016-ban járt először a világ tetején, szívszorító sorokat írt barátja eltűnéséről:

Szia, Szilárd! Most nem tudom, mit írjak, eddig sem tudtam. Úgy volt, hogy ez is sikerül, mint amikor a K2-t is behúztad, első magyarként. Emlékszel, amikor egy éve az Everest alaptáborában álmodoztunk? Aztán nekem sikerült az Everest, Neked pedig a Lhoce. Te palack nélkül értél föl, amire kevesen képesek, és amit mindenki csodált. Az asztmám miatt mindig biztattál. Emlékszem, adtál nekem csabait, sokat, mert nem bírtam már a helyi ételeket. De jó volt hazait enni annyi hét után! Most is látom, ahogy a rád jellemző törődéssel szeleteled nekem. A számban érzem az ízét még most is. Fontosak ezek az apróságok. Nagyon sokat beszélgettünk az otthoniakról és az idei tervekről is. Én a Déli-sark-expedícióról, Te pedig tudtad, hogy visszatérsz az Everestre. Most ott vagy fönt, örökre, valahol közel a legmagasabb csúcshoz, és már nem számít a hideg sem. Emlékszel? Tettem egy ígéretet erre az esetre... meglesz. Te soha nem mondtál rosszat senkiről, nem bántottál senkit. Majd mondanak és írnak sok mindent, ami minket nem érdekel. Kivéve, ha egyvalakit próbálnak bántani. Azt nem fogom engedni... pont, ahogy megígértem. És köszönöm a csabait. Ég Veled, Sporttársam!

A Magyar Cserkészszövetség is búcsút vett Suhajda Szilárdtól, egy a Cserkész Magazinban megjelent interjút közöltek újra.

Politikusaink is megemlékeztek az eltűnt hegymászóról. Mesterházy Attila azt írta közösség oldalán, hogy elvesztettük Suhajda Szilárdot. „Részvétem a családnak, legyen neki könnyű a föld!” 

„Az amibe eddig nem akartunk belegondolni, bekövetkezett. Isten veled Szilárd! Őszinte részvétem a családodnak és szeretteidnek” – nyilvánított részvétet Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Szerdán adott magáról utoljára életjelet

Suhajda Szilárd legutóbb szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. A Hillary-lépcső magasságában érkezett utoljára jel a nyomkövetőjéről, ez volt az utolsó lokáció, ahonnan pozíciója még érzékelhető volt.

Hosszas keresés után végül csütörtök este érkezett a hír, miszerint egy másik expedíció tagjai megtalálták őt a Hillary-lépcsőnél, 8780 méteres magasságban, de nem tudtak segíteni rajta (hogy miért, arról itt írtunk bővebben). Ezt követően felvették a kapcsolatot az alaptábori hátteret biztosító nepáli ügynökséggel, és elindult egy helikopter, valamint három serpa Suhajda megkeresésére, sajnos hiába.

(Borítókép: Suhajda Szilárd 2017-ben. Fotó: Mohai Balázs / MTI)