Akár 24 órába is beletelhet, mire megtudjuk, hogy van Suhajda Szilárd

Kyocera Everest Expedíció 2023 - 20230525 fotó közleményhez
2023.05.27. 06:07
Suhajda Szilárd közösségi oldalán péntek késő este újabb bejegyzés jelent meg, szerettei továbbra is várják a híreket a magyar hegymászóról, ez azonban lehet, hogy 12, de akár 24 órába is beletelhet. Annyi biztos, a serpák jelenleg is úton vannak a Hillary-lépcső irányába, ahol utoljára látták Suhajdát.

„Igazán köszönjük azt a nagyfokú érdeklődést, ami Szilárd expedícióját övezi. Nagyon szeretnénk mindenkit folyamatosan tájékoztatni, de jelenleg a helyzet tisztázása köti le minden erőnket” – írták a magyar hegymászó Facebook-oldalán hozzátartozói.

Hozzátették, hogy egyelőre nem szeretnének minden apró részletet közölni a jelenleg zajló mentéssel kapcsolatban, mert azok csak felesleges találgatások táptalaját képeznék. 

Annyi biztos, a serpák jelenleg is úton vannak a Hillary-lépcső irányába, vagyis abba az irányba, ahol Suhajdát legutoljára látták.

Abban biztosak lehettek, hogy a hazai háttércsapatnál aligha várja valaki jobban a híreket. Amint pontos információk állnak rendelkezésünkre a mentés kimenetelét illetően, akkor azt itt közzétesszük – zárták a bejegyzést. Mint kiderült, előfordulhat, hogy ez 12, de akár 24 órát is igénybe vehet.

Nagyon erős mentőcsapat indult a keresésére

Mint arról már egy korábbi cikkünkben is írtunk, Suhajda Szilárdot ugyan megtalálták a Mount Everesten, de nem volt olyan állapotban, hogy lesegíthessék a hegyről. Klein Dávid úgy fogalmazott, „érdemes beismerni, nagyon kis esély van rá, hogy életben van Suhajda Szilárd”.

Az Explorersweb hegymászással foglalkozó szakportál szerint egy nagyon erős mentőcsapat indult el a szerdán a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárd felkutatására. Velük kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az Annapurnán nemrégiben egy indiai mászót találtak meg három nap után. Akkor a híradások csodaként emlegették, hogy ennyi idő után sikerült a mentőakció.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az Imagine Nepal vezetője szerint soha nem volt még ilyen hideg a Mount Everesten. Meglátása szerint „nem ez volt annak az éve, hogy valaki pótlólagos oxigén nélkül megmássza az Everestet”.

A Suhajda Szilárddal kapcsolatos további híreinket ide kattintva olvashatja el.

(Borítókép: Suhajda Szilárd. Fotó: Kyocera Everest Expedíció 2023)