Külső tényezők miatt maradt el a helikopteres felderítés Suhajda Szilárd megtalálására

2023.05.28. 20:58
Pünkösdvasárnapra az RTL információi szerint egy helikopteres felderítést terveztek a hegyoldal fölött, de az időjárás miatt a gép nem tudott fölszállni. Ezt Pintér László, az expedíció kommunikációs vezetője mondta.

Pintér László az RTL-nek azt mondta telefonon, vasárnapra helikopteres felderítést terveztek a hegyoldal fölött, hogy nyomokra bukkanjanak, de az időjárás miatt a gép nem tudott fölszállni.

Amikor nem esik a hó, nem fúj annyira a szél, ha szerencsénk van, föl tud szállni olyan magasságra, hogy értékelhető adatokat gyűjtsön, ez fényképeket, videókat jelent

– mondta az rtl.hu-nak.

Korábban az ATV Híradó stábja is beszélt Pintérrel, aki akkor közölte: a hegymászó holtteste biztosan a hegyen marad, akkor is, ha megtalálják. 

A kommunikációs vezető kitért arra is, hogy voltak problémák az alaptáborban. A mászók közül többen is megbetegedtek, ráadásul volt, aki felsőlégúti tünetek miatt el sem tudott indulni a csúcsra.

Befejezték Suhajda Szilárd keresését a földön

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, így befejezték a keresését. A döntést az eltelt időre, az időjárási és terepviszonyokra hivatkozva hozták meg, mert szerintük már nem volt esély arra, hogy élve leljenek a hegymászóra.

Suhajda Szilárd legutóbb szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: akkor azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. 

Hosszas keresés után végül csütörtök este érkezett a hír, miszerint egy másik expedíció tagjai megtalálták őt a Hillary-lépcsőnél, 8780 méteres magasságban, de nem tudtak segíteni rajta (hogy miért, arról itt írtunk bővebben). Ezt követően felvették a kapcsolatot az alaptábori hátteret biztosító nepáli ügynökséggel, majd elindult egy helikopter, valamint három serpa Suhajda keresésére.  • Hírek
  • Babaváró hitel