Csendes főhajtást tartanak Budapesten Suhajda Szilárd emlékére

2023.05.29. 15:12
Május 30-án, kedden megemlékezést tartanak Suhajda Szilárd tiszteletére a Szemlőhegyi-barlang feletti hegymászó emlékhelynél. A résztvevőktől a fekete ruha és a részvétnyilvánítások mellőzését kérik a szervezők.

A hegymászó tiszteletére tartott csendes főhajtásra a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti parkban található hegymászó emlékhelynél, 19 óra és 22 óra között kerül sor – derül ki a Suhajda Szilárd hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzésből.

A posztban arra kérnek mindenkit, hogy ne fekete ruhában érkezzenek és tartózkodjanak a részvétnyilvánítástól.

Szilárd lénye is tükrözte az életszeretetet, mi is egyesüljünk az ő álmaival, színes egyéniségével

– olvasható az invitációban.

A sajtó képviselői arra kérik, hogy „csendben forgassanak és mellőzzék az interjúkéréseket”.

A Mount Everest csúcsának közelében eltűnt Suhajda Szilárd keresését május 27-én fejezték be, miután nem találta meg a mentőcsapat, így befejezték a keresését. A döntést az eltelt időre, az időjárási és terepviszonyokra hivatkozva hozták meg, mert szerintük már nem volt esély arra, hogy élve leljenek a hegymászóra.

Suhajda Szilárd legutóbb szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: akkor azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot.

Pünkösdvasárnapra egy helikopteres felderítést terveztek a hegyoldal fölött, de az RTL információi szerint az időjárás miatt a gép nem tudott fölszállni. Ezt Pintér László, az expedíció kommunikációs vezetője mondta, aki az ATV Híradónak nyilatkozva arról is beszélt, hogy Suhajda Szilárd holttestének megtalálása esetén is a hegyen hagynák azt.

Emléktábla és tömeges gyász

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere bejelentette, hogy emléktáblát állít Suhajda Szilárdnak.

A békéscsabai születésű fiú az iskolaéveit a Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban töltötte, ezért kezdeményezni fogom az önkormányzat közgyűlésénél, hogy a belvárosi gimnázium falára emléktáblát helyezzünk majd ki Suhajda Szilárd emlékére” – írta közösségi oldalán.

A hegymászót vasárnap tömegek gyászolták szülőfalujában, ahol a helyiek  gyertyát gyújtottak Szilárd régi iskolájában a fényképe és egykori osztályának érettségitablója előtt.