Megható sorokkal búcsúzott a fiatal magyar hegymászó Suhajda Szilárdtól

2023.05.29. 21:21
Közösségi oldalán búcsúzott Price Márton Péter a napokban a világ legmagasabb hegycsúcsán eltűnt Suhajda Szilárdtól. A 29 éves hegymászó szerint Suhajda sajnos túl sok áldozatot hozott, és most már neki van a legcsodálatosabb kilátása az örökkévalóságig.

Price Márton Péter 29 évesen feljutott a Mount Everest csúcsára, ezzel ő lett a hatodik és egyben a legfiatalabb magyar, aki megmászta a világ legmagasabb hegycsúcsát. Most megható sorokkal búcsúzott el Suhajda Szilárdtól, akivel több közös fényképet is megosztott a közösségi oldalán.

Még mindig nem érzem helyénvalónak képeket posztolni a csúcsról, a világ tetején állva, amely álmomért annyi áldozatot hoztam az elmúlt két évben. Helyette inkább itt van néhány kép kedves barátommal, Szilárddal, aki sajnos túl sok áldozatot hozott. Nyugodj békében, kedves Szilárd, most már neked van a legcsodálatosabb kilátásod az örökkévalóságig. Nehéz ezt felfogni

– írta Instagram-bejegyzésében Price Márton Péter.

A fiatal magyar hegymászó május 3-án érkezett meg az Everest alaptáborába, majd 11 nappal később, május 14-én elérte a csúcsot oxigénpalack használatával. 29 évesen ő lett a legfiatalabb magyar hegymászó, akinek sikerült a csúcstámadás, a magyarok közül pedig hatodikként érte el a világ tetejét.

Price Márton Péter Londonban él, és az üzleti világban dolgozik. A munka mellett készült fel a Mount Everest meghódítására, hónapokon keresztül egy oxigénsátorban aludt, és az Altitude Centre nevű magaslati edzőteremben készült.

Suhajda Szilárd utoljára szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. Hosszas keresés után végül csütörtök este érkezett a hír, miszerint egy másik expedíció tagjai megtalálták őt a Hillary-lépcsőnél, 8780 méteres magasságban, de nem tudtak segíteni rajta.

Ezt követően felvették a kapcsolatot az alaptábori hátteret biztosító nepáli ügynökséggel, és elindult egy helikopter, valamint három serpa Suhajda megkeresésére, de nem találták meg, és végül szombaton befejezték a keresést, mert már nem volt esély arra, hogy élve leljenek a hegymászóra.  • Tippek
  • Babaváró hitel