Klein Dávid: Egymásnak ellentmondó információk terjednek Suhajda Szilárdról

2023.05.29. 06:09
Klein Dávid, akit öt közös magashegyi expedíció emléke köt Suhajda Szilárdhoz, elmondta, nagyon sok különböző információt hallott már a történtekről, így nem tudta pontosan, mi történhetett korábbi társával. Szerinte önmagában az, hogy nagyon sok időt töltött oxigénpalack nélkül egy olyan területen, ami életveszélyes problémát jelenthetett.

Klein Dávid korábban pár napja is azt mondta, Suhajda Szilárd esélye a túlélésre elenyésző. Azt mondta, egyetlen dolog adhat bizakodásra okot, mégpedig az, hogy a fiziológiai elváltozások, bár nehezen visszafordíthatók, nagyon lassan játszódnak le a szervezetben.

Most azt nyilatkozta: „Mivel sokféle információról hallottam, nem tudom pontosan Szilárd halálának körülményeit. Egy biztos, olyan sokáig volt oxigénpalack nélkül a 8500 és 8700 méter közötti halálzónában, hogy agyi ödéma léphetett fel nála. Azt hallottam én is, hogy már szerdán vissza kellett volna fordulnia, mert a szervezetét annyira igénybe vette az oxigénhiányos állapot. Nem tudni, utolsó éjszakai pihenése során képes volt-e megfelelően »elkucorogni«. Az oxigénpalack nélküli magashegyi vállalkozás életveszély.” 

Hogy mi történt, erről ellentmondó híreim vannak, tehát felelőtlenség lenne bármit állítanom

– nyilatkozta Klein Dávid a Ripostnak.

Hosszas keresés után végül csütörtök este érkezett a hír, miszerint egy másik expedíció tagjai megtalálták őt a Hillary-lépcsőnél, 8780 méteres magasságban, de nem tudtak segíteni rajta (hogy miért, arról itt írtunk bővebben). Ezt követően felvették a kapcsolatot az alaptábori hátteret biztosító nepáli ügynökséggel, majd elindult egy helikopter, valamint három serpa Suhajda keresésére.

Klein Dávid szerint lehetséges, egykori mászótársa az ödémás állapotában rossz megoldást választott. Ugyanis a biztosítójával bizonyos pontokon a hegybe rögzített kötélen váltania kell a hegymászónak, miközben halad.

Előfordulhatott, hogy ezt a biztosítását rosszul helyezte be az új, állandóra rögzített kötélszakaszba, és emiatt kicsúszott vagy ödémás állapotában elnézte, elvétette a kapcsolódáscsere műveletét. Szemtanúktól értesültünk arról, olvashattuk is, hogy látták őt, amint a hegyi mászókötéltől lejjebb tűnt fel az alakja, és igencsak kimerültnek tűnt. Hogy ezt követően zuhant vagy csúszott le a 2. számú állomás felé, erről nem kaptam pontos információt. Valamennyi körülményt és információt összevetve, átgondolva, idehaza én a lecsúszásra következtetnék

– fogalmazott Klein. Majd azt is hozzátette: bizonyos, hogy a holttestét előbb vagy utóbb megtalálják a mentő- és kutatócsapatok.

A holtteste már végleg a hegyen marad 

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, így befejezték a keresését. A döntést az eltelt időre, az időjárási és terepviszonyokra hivatkozva hozták meg, mert szerintük már nem volt esély arra, hogy élve leljenek a hegymászóra.

Suhajda Szilárd legutóbb szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: akkor azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. 

Pünkösdvasárnapra egy helikopteres felderítést terveztek a hegyoldal fölött, de az RTL információi szerint az időjárás miatt a gép nem tudott fölszállni. Ezt Pintér László, az expedíció kommunikációs vezetője mondta. Aki az ATV Híradónak nyilatkozva arról is beszélt, hogy Suhajda Szilárd holttestének megtalálása esetén is a hegyen hagynák azt.