Ezért nem találhatták meg Suhajda Szilárdot

2023.05.30. 08:21
Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője szerint valószínűleg azért nem találták meg Suhajda Szilárdot, mert az „agyi ödéma következményeként koordinálatlan mozgásokat végzett, és lehet, hogy pont az ellenkező irányba indult el, nem vissza a Hillary-lépcső felé, vagy a borda felé, ami a csúcsra vezet, hanem valamelyik szakadékrészre, lejtőrészre, és lezuhant”.

Az ATV Start című műsorában Kollár Lajos normális reakciónak nevezte, hogy Suhajda Szilárdot nem hozták le egyből a serpák, hiszen a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője szerint abban a magasságban nagyon kicsi százalék lehet az, amikor mentésre adja a fejét egy csapat vagy egy mászó. Mint mondta,

ha felmérik, hogy agyi ödéma vagy fagyási sérüléseket szenvedett valaki fent, azon lehetetlen segíteni, ezzel a serpák csak saját magukat veszélyeztetnék.

A szakértő arra is kitért, valószínűleg azért nem találták meg Suhajda Szilárdot, mert az „agyi ödéma következményeként koordinálatlan mozgásokat végzett, és lehet, hogy pont az ellenkező irányba indult el, nem vissza a Hillary-lépcső felé, vagy a borda felé, ami a csúcsra vezet, hanem valamelyik szakadékrészre, lejtőrészre, és lezuhant”.

Az expedícióvezető kifejtette: nemcsak fizikális, hanem szellemi, mentális felkészültségre is szükség van egy csúcstámadásnál. „Az a pillanat, amikor fel kell hogy ismerje egy hegymászó, hogy mi az, amit teljesíthet, és mi az, amit már nem, ez egy nagyon komplex feladat. Mindemellett van egy eufória is.”

Kollár Lajos szerint a csúcs előtt 50-60-100 méterrel nem szívesen adják fel, de ez az, ami sokszor a halálba lépteti a hegymászót. Majd úgy fogalmazott: „A hegy biztosan nem hibázik, tehát a hegymászónak kellett valami olyat tennie, hogy ez így végződjön, de ilyen sokszor előfordul.”

„A halálzónában nem lehet még egy kicsit menni előre”

Kollár Lajos egy korábbi nyilatkozatában felidézte, októberben Mátraházán találkozott Suhajda Szilárddal, amikor figyelmeztette, hogy az erős és jó mászó az, aki vissza tud fordulni. Mint elmondta, nem rajongott az ötletért, hogy oxigénpalack nélkül, egyedül nekiinduljon Suhajda.

A halálzónában nem lehet még egy kicsit menni előre. Ha idő van, vissza kell fordulni!

– fogalmazott a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője, hozzátéve, ezzel együtt megérti Suhajda Szilárd döntését, mivel hihetetlen mentális erő kell ahhoz, hogy valaki meghozza azt a döntést, hogy visszafordul, amikor karnyújtásnyira van a céltól.

A hegyen marad Suhajda Szilárd

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, így befejezték a keresését. A döntést az eltelt időre, az időjárási és terepviszonyokra hivatkozva hozták meg, mert szerintük már nem volt esély arra, hogy élve leljenek a hegymászóra. 

Suhajda Szilárd sátrát a 4-es táborban találták meg, körülbelül 7950 méteren. Az ott talált tárgyakat levitték, a holttestet viszont hiába keresték. A család kérésére mindenképpen a hegyen marad a holttest. Pünkösdvasárnapra terveztek még egy helikopteres felderítést a hegyoldal fölött, de az időjárás miatt a gép nem tudott felszállni.

A Suhajda Szilárddal kapcsolatos további híreinket ide kattintva olvashatja el.