„Biztos voltam benne, hogy nem fog visszatérni” – mondta a hegymászó, aki utoljára látta Suhajda Szilárdot

2023.06.06. 08:51
Egy exkluzív interjúban beszélt Elia Saikaly hegymászó-filmes arról, milyen állapotban látta utoljára a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárdot. A hegymászó felszerelésére hétfőn bukkanhatott rá egy serpa 6500 méter magasan, a holttest azóta sem került elő.

A dokumentumfilmes a Blikknek adott interjúban elmondta, hogy amikor utoljára látta Suhajda Szilárdot, akkor nagyon lassan, de stabilan mozgott.

„Már nagyon késő volt és még mindig nem érte el a déli csúcsot, ami azt jelentette, hogy hihetetlenül kockázatos volt a további mászás” – mondta Elia Saikaly, aki hozzátette, hogy az időjárási körülmények is rosszra fordultak, a szél erősödött és elkezdett sötétedni.

A lap szerint a hegymászó szintén oxigén nélkül mászott egy sporttársával, de úgy döntöttek, hogy visszafordulnak, mert a visszaút már akkor is lehetetlennek tűnt.

Biztos voltam benne, hogy a rossz időzítés és az állapota miatt nem fog visszatérni. Tekintettel arra, hogy milyen lassan haladt, illetve a többi hátráltató tényezőre, nagyon kicsi volt a valószínűsége annak, hogy meg tudja járni az utat. Vissza kellett volna fordulnia

– emelte ki Elia Saikaly.

Az alpinista a Blikknek felidézte azt a pillanatot is, amikor Suhajda Szilárdot utoljára élve látta. Mint mondta, „nem volt hátizsákja, és úgy tűnt, nincs semmilyen vészterve. Próbáltam beszélni hozzá, de nem válaszolt.”

Úgy véli, hogy már akkor is nyilvánvaló volt, hogy nagyon kicsi az esélye arra, hogy túlélje. 

Megtalálhatták Suhajda Szilárd felszerelését

Ahogy az Index beszámolt róla, egy serpa hétfőn azt állította, hogy megtalálta Suhajda Szilárd Mount Everesten hagyott felszerelését 6500 méter magasan.

A serpa, aki állítólag rábukkant a magyar mászó dzsekijére és sátrára, szinte biztos abban, hogy ezek Suhajda Szilárd holmijai. Arra egyelőre nincs magyarázat, hogy Suhajda miért hagyta ezen a szinten a felszerelését.

Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everesten marad

Ahogy beszámoltunk róla, Suhajda Szilárd holttestét még nem találták meg, azonban a felszerelése már előkerült. Az ATV úgy tudja, a család kérésére a holttest, ha meg is találják, mindenképp a hegyen marad. Suhajda Szilárd sátrát a 4-es táborban találták meg, körülbelül 7950 méteren.

AZ OTT TALÁLT TÁRGYAKAT LEVITTÉK, A HOLTTESTET VISZONT HIÁBA KERESTÉK. 

Suhajda Szilárd március 23-án utazott Nepálba, ahol az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen, este pedig elindult a Mount Everest 7900 méteren álló négyes táborából.

Suhajda Szilárd legutóbb május 24-én délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. A Hillary-lépcső magasságában érkezett utoljára jel a nyomkövetőjéről, ez volt az utolsó lokáció, ahonnan pozíciója még érzékelhető volt.

Hosszas keresés után végül május 25-én este érkezett a hír, miszerint egy másik expedíció tagjai megtalálták őt a Hillary-lépcsőnél, 8780 méteres magasságban, de nem tudtak segíteni rajta (hogy miért, arról itt írtunk bővebben). Ezt követően felvették a kapcsolatot az alaptábori hátteret biztosító nepáli ügynökséggel, és elindult egy helikopter, valamint három serpa Suhajda megkeresésére. 

Május 27-én érkezett a hír, hogy nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, így befejezték a keresését. A döntést az eltelt időre, az időjárási és terepviszonyokra hivatkozva hozták meg, mivel úgy gondolták, semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják.

A Suhajda Szilárddal kapcsolatos további híreinket ide kattintva olvashatja el.