Európai kupasorozat elődöntőjét rendezik Budapesten szombaton, izraeli és román klub részvételével

2023.11.30. 12:30 Módosítva: 2023.12.01. 14:17
Szombat kora délután a Kincsem Parkban található Budapest Rögbi Centrumban rendezik meg a rögbisek harmadik számú európai sorozatának, a Szuper Kupának az elődöntőjét az izraeli Tel-Aviv Heat és a román Romanian Wolves részvételével.

A rendezésről a magyar szövetség azt a tájékoztatást adta az Indexnek, hogy a „kialakult világpolitikai helyzetre való tekintettel a Tel-Aviv Heat izraeli klub vezetése az európai szövetség (Rugby Europe) kifejezett kérésével támogatva kereste meg” őket.

A magyar rögbi pedig a rögbi alapértékeinek jegyében, a szolidaritás és összetartozás szellemében az esemény mellé állt.

A közleményben kiemelték, hogy a tradicionális, XV-ös szakágban ilyen szintű, profi tétmérkőzést még nem rendeztek hazánkban. A Szuper Kupa – a sportági Bajnokok Ligájának megfelelő – Heineken-kupa, valamint Challenge Kupa után a harmadik számú sorozatnak számít a kontinensen.

„Egyfajta világválogatottat láthatunk Budapesten, tekintve, hogy a két csapatban összesen kilenc olyan rögbis van, aki ott volt, és pályára is lépett ősszel a franciaországi világbajnokságon.”

„A Wolvesban hat román válogatott szerepel, valamint hat grúz, továbbá egy-egy dél-afrikai, tongai, új-zélandi és ausztrál rögbis is tagja a keretnek.”

„A Heatnek a három namíbiai játékosa mellett tucatnyi dél-afrikai légiósa van. Utóbbiak közül többen U20-as és felnőttválogatottak voltak. Mellettük még természetesen izraeli játékosaik vannak, továbbá  Semi Kunatani és Jasa Veremlua személyében  a hetes szakágban olimpiai bajnok rögbisek a Fidzsi-szigetekről, valamint a sportágban ugyancsak meghatározó írek képviseletében korábban az U20-as válogatottba is meghívott játékosuk.”

A találkozó a magyar válogatott és a sportág magyarországi főbázisán 13:30-kor kezdődik.

A másik ágon a georgiai Black Lion és a spanyol Castilla y León Iberians küzd meg egymással.

(Borítókép: Tonga–Románia vb-csoportmeccs Lille-ben, 2023. október 8-án (Fotó: Mike Hewitt/Getty Images)