Meghalt a legendás szegedi testnevelő tanár

2024.05.15. 14:57
Súlyos betegség után, 70 éves korában meghalt Barok István legendás sportújságíró, testnevelő tanár, a Ságvári Gyakorló Gimnázium nyugalmazott tanára.

Meghalt Barok István, aki 39 éven át oktatott testnevelést a Ságvári Gyakorló Gimnáziumban. A Szeged365 szerint Barok tanár úr igazi legenda volt a régióban, és amikor az iskola nevét megváltoztatták Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolára, ő volt az, aki, azonnal felszólalt a névváltoztatás ellen.

A lap beszámolója szerint az elismert pedagógus élete a sport körül forgott, és a szegedi sporteseményeknek is rendszeres látogatója, tudósítója volt. Mint írták, a kézilabda volt a kedvence, testnevelő tanárként emlékezetes győzelmet aratott a Ságvári Gimnázium csapataival, és a gyerekek imádták őt. 

Barok István 1954. január 4-én született Budapesten. 1978-ban diplomázott a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola biológia–testnevelés szakán, majd nyugdíjba vonulásáig oktatott az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban. 2008-ban Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetést kapott, 2015-ben pedig Szegedért Emlékérmet – írta a Szeged365.

Drágáim, az utolsó meccsemet elvesztettem, mennem kell. Úgy gondolom, hogy mindent megkaptam. Szeretett családom az utolsó pillanatokig mellettem volt, fogták a kezem, így nem féltem. Köszönöm Nektek az életet! Szeretlek Benneteket...

– olvasható Barok István közösségi oldalán.

Barok István halála után a Facebookon kezdeményezték, hogy a tanár úr iskoláért tett áldozatos munkájáért a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolát nevezzék át SZTE Barok István Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolára. Mint írták, „jelenleg is napirenden van a »Ságvári« átnevezése”.