2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Akár a világ eddigi legnagyobb létszámú nemzetközi tornáját rendezhetik Budapesten

2024.05.18. 11:06
2024. október 9–13. között Budapesten kerül megrendezésre a World Darts Masters nemzetközi verseny, amelyen akár 89 magyar játékos is bizonyíthat. A várakozások és előzetes nevezések alapján a budapesti verseny lehet a világ eddigi legnagyobb létszámú dartstornája.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar darts, mivel 2024-ben Budapestre érkezik a World Darts Federation legrégebbi és leghagyományosabb dartsversenye, a WDF World Darts Masters. Az esemény kapcsán a magyar szövetség elnöke, Balázs Gábor elmondta, több hónapos sportdiplomáciai és sportszakmai tevékenység révén sikerült elérni, hogy hazai rendezés keretein belül valósuljon meg az esemény. A verseny 1974 óta íródó történetében ez lesz a második alkalom, hogy az Egyesült Királyságon kívül kerül lebonyolításra a torna – korábban erre példa 2022-ben volt, Hollandiában.

A Magyar Darts Szövetség sajtótájékoztatója
A Magyar Darts Szövetség sajtótájékoztatója

A sajtóeseményen kiemelték, az egyéni kvalifikációk, valamint az országkvóták alapján akár 89 magyar játékos is tábla elé állhat, nagy reményeket fűzve ahhoz, hogy a hazai pálya előnyét kihasználva akár egy-egy kimagasló eredmény is születhet. A World Darts Federation és a Magyar Darts Szövetség együttműködésének köszönhetően közel 1000 versenyző nevezése várható az októberi tornára. 

A várakozások és a nevezések alapján a budapesti World Masters lehet a világ eddigi legnagyobb létszámú dartsversenye, amely a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban kerül majd megrendezésre.

Nagyon fontos információ, hogy a sportlétesítmény nagyjából 800-1000 fő befogadására alkalmas, a belépés pedig az első három nap alatt ingyenes lesz, mindössze a döntőkre kell majd jegyet vásárolni. Hagyományosan a versennyel egy időben és helyszínen rendezik majd a steel szakágban a gold kategóriájú World Opent és a 2024. évi Lakeside-i Világbajnokság hivatalos selejtezőtornáját, tehát egy jobb szerepléssel akár magyar játékosok is kvalifikálhatnak a világbajnokságra Budapesten. A sajtóeseményen tiszteletét tette Nick Rolls, a Nemzetközi Darts Szövetség főtitkára, aki elmondta, hogy a budapesti torna díjazása lesz a második legmagasabb a világbajnokság után. 

Ennek kapcsán a sajtóeseményen elhangzott, a férfiaknál Kovács Patrik 13. helyen áll a világranglistán, és első a regionális listán, míg a hölgyeknél Ihász Veronika a 20., Tekauer Gréta pedig a 21. helyezett, így tőlük várható a legjobb szereplés a tornán. 

Az ötnapos versenyen kiemelt cél lesz, hogy minél több szurkoló és néző láthassa a mérkőzéseket a helyszínen, így a szervezők döntése alapján – ahogyan azt korábban említettük – csak a döntő napjára kell belépőt vásárolni.