Három magyar birkózó jutott döntőbe a négynapos rangsorversenyen

2024.06.09. 15:56
A 82 kilós Szilvássy Erik, a 87 kilós Losonczi Dávid és a 97 kilós Szőke Alex is döntős a BOK Csarnokban zajló Polyák Imre-Varga János birkózó emlékversenyen.

Losonczi Dávid villámgyors 8–0-s győzelmet aratott első mérkőzésén dél-koreai riválisával szemben, majd a kazah Ázsia-bajnok Nurszultan Turszinovot is technikai tussal verte a nyolcaddöntőben, a harmadik fordulóban pedig 5–3-ra múlta felül iráni ellenfelét. Ezt követte a nap talán leginkább várt mérkőzése, a tavalyi világbajnoki döntő „visszavágója”, amelyen az ESTMK kiválósága a török Ali Cengiz ellen állt szőnyegre.

A 24 éves magyar volt az aktívabb, ezért leküldték a törököt, de Losonczi nem tudott akciót végrehajtani (1–0), a folytatásban egy kérdéses zónaszéli helyzetből végül a videóbírózás után visszavették a Losonczinak ítélt pontot, majd a következő szituációnál a magyar megkontrázta Cengiz próbálkozását és két pontért a zónán kívülre dobta őt (3–0). A szünet után Losonczi többször lefogta a török fejét, de végül nem tudta földre vinni, így a magyart küldték le parterhelyzetbe. Cengiz megpróbálta eldobni ellenfelét, aki belefogta az akcióba a törököt és végül 5–2-nél – ezúttal is –betusolta.

Ebben a súlyban két másik magyar is szőnyegre lépett, Takács István 7–2-re nyert horvát ellenfelével szemben, eközben Vitai Vendel 3–1-re legyőzte szlovák riválisát, majd a Takács elleni negyeddöntőben nem tudta megnehezíteni az Európa-bajnok dolgát és 8–0-ra kikapott honfitársától. A BHSE versenyzője az elődöntőben 4–0-s vereséget szenvedett a korábban ukrán színekben szintén Eb-győztes Szemen Novikovtól – aki már a bolgár színeket képviseli –, így Takács a harmadik helyért folytatja a küzdelmet.

A vb-ezüstérmes Szőke Alex a negyeddöntőben kezdte meg a versenyt, amelyben magabiztos birkózással és remek védekezéssel 4–1-re nyert iráni vetélytársa ellen, majd mérkőzés nélkül jutott be a fináléba, mivel hondurasi riválisa sérülés miatt nem állt ki ellene. Ebben a súlyban Lévai Tamás visszalépett a versenytől.

Az Európa-bajnok Fritsch Róbert a 77 kilóban 7–2-re kikapott az Ázsia Játékok-győztes, vb-bronzérmes iráni Mohammadali Geraeitől, és kiesett. Egy súlycsoporttal feljebb, az Eb-harmadik Szilvássy Erik 3–1-re verte honfitársát, Dömök Pétert, majd küzdelmes mérkőzésen 4–3-ra nyert az elődöntőben egy moldovai birkózó ellen. Ezzel biztosította helyét a 82 kg esti fináléjában, amelyben a gerogiaiak Eb-ezüstérmesével, Gela Bolkvadzéval csap össze.

A 67 kilós Mányik Dávid kikapott az olimpiai és világbajnok kubai Orta Sancheztől technikai tussal, majd sérülés miatt visszalépett a vigaszági küzdelmektől. Egy kategóriával feljebb Pohilec Ádám az Eb-győztes, olimpiai bronzérmes georgiai Shmagi Bolkvadzétól kapott ki 7–0-ra a selejtezőben, Klányi Krisztofer pedig két vereséggel búcsúzott. Ugyanebben a kategóriában (72 kg) az Eb-ezüstérmes Váncza István egy látványos megmozdulás után 4–2-re vezetett az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Ulvi Ganizadeh ellen, amikor az azeri feladta a küzdelmet. A döntőbe jutásért Váncza óriási csatában 2–1-re alulmaradt az egyiptomi Afrika-bajnok Musztafa Alameldinnel szemben, így az esti programban a bronzéremért küzdhet majd.

A nap első magyar érdekeltségű mérkőzésén a 77 kilós világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán a 16 közé jutásért a legfiatalabb testvérével, Leventével csapott össze. Az olimpiai kvótás Lévai Zoltán az első menetben egy válldobást követően betusolta fivérét, majd a nyolc közé jutásért 6–2-re múlta felül szlovák ellenfelét, aztán a negyeddöntőben sérülés miatt feladta a küzdelmet.

A négynapos rangsorverseny zárónapján 17 órakor kezdődnek a döntők.

(MTI)