Nőipárbajtőr- és férfitőrcsapatunk ezüstérmet nyert a bázeli Eb-n

2024.06.21. 19:39
Ezüstérmet nyert a magyar nőipárbajtőr-csapat pénteken a bázeli vívó-Európa-bajnokságon. Később a férfitőr-csapatunk is ezüstérmet szerzett – ők a döntőben az olimpiai bajnok franciáktól kaptak ki.

A Muhari Eszter, Gnám Tamara, Nagy Blanka, Dékány Kinga összeállítású együttes a 16-os táblán fölényesen verte a finneket, majd a negyeddöntőben az ukránokat meglepetésre legyőző briteket is magabiztosan múlta felül. Az elődöntőben a lengyelek ellen végig irányítva a mérkőzést nyolc tussal nyertek a magyarok, akik az esti döntőben a világranglistát vezető olaszokkal kerültek szembe, ahol az utolsó asszóig szoros összecsapáson 38:31-re kaptak ki.

A női párbajtőrözők a magyar küldöttség negyedik érmét szerezték a svájci Európa-bajnokságon. Egy nappal korábban a párbajtőröző Siklósi Gergely második, Andrásfi Tibor harmadik lett, és másodikként végzett a kardozó Pusztai Liza is.

A férfiak is ezüstérmesek Bázelben

A női párbajtőrözők után pénteken ezüstérmet nyert a magyar férfi tőrcsapat is a bázeli vívó-Európa-bajnokságon. A Dósa Dániel, Szemes Gergő, Mihályi Andor, Tóth Gergely összeállítású együttes a törököket és a németeket fölényesen győzte le, majd az elődöntőben szoros mérkőzésen egy tussal a címvédő olasz válogatottnál is jobbnak bizonyult, amelyben ott volt a tavaly világbajnok, a kedden Bázelben egyéniben győztes Tommaso Marini, valamint a másik döntős, Alessio Foconi is.

A fináléban a Tokióban olimpiai bajnok franciákkal vívtak a magyarok, és 15 tusos vereséget szenvedtek.

Szemes 5:2-es győzelemmel kezdett Maxime Pauty ellen, majd Tóth két tussal kikapott Enzo Lefort-tól, az olimpiai induló Dósa pedig ugyanennyire Maximilien Chastanet-től. Tóth helyére Mihályi állt be, de nem találta a ritmust Pautyval szemben, 5:1-es vereséget szenvedett, így négy asszó után 20:15-re vezettek a franciák. Szemes másodjára nem tudott újabb bravúrral segíteni, bár 2:0-val kezdett, végül 4:2-re kikapott Chastanet-től, majd Dósa 6:6-ot vívott Lefort-ral. Tóth visszaállt Mihályi helyére, ez azonban nem hozott érdemi változást, Chastanet 5:2-re nyerte a párharcot. Dósát aztán 5:3-ra verte Pauty, végül Szemes – aki 28:40-nél ment fel a pástra – 5:2-re kikapott Lefort-tól.

A magyar csapat – amely messze várakozáson felül teljesített az Eb-n – az utolsó mérkőzésén is jól küzdött, de a jóval esélyesebb franciák apránként jelentős különbséget építettek ki.

Ezt megelőzően 2003-ban, Bourges-ban jutott Eb-döntőbe magyar együttes a férfi tőrözőknél, akkor a Juhász Attila, Marsi Márk, Juhász Bence, Vízler Ádám alkotta válogatott 45–35-re kapott ki, szintén a franciáktól.

(MTI)