Nem jött össze a bronzérem, női kardcsapatunk negyedik helyen végzett az Európa-bajnokságon

2024.06.22. 19:16
A negyedik helyen végzett a magyar női kardcsapat szombaton a bázeli vívó Európa-bajnokságon. Férfi párbajtőrcsapatunk pedig ötödik helyen végzett.

A Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca összeállítású együttesnek a 16-os táblán még nem kellett vívnia. A negyeddöntőben kezdett a világbajnok alakulat és fölényesen, 25 tus különbséggel nyert a németek ellen, az elődöntőben viszont 45–41-re kikapott az ukránoktól.

448924433 993284262797097 3009252930483643206 n
Fotó: Magyar Vívó Szövetség

A bronzért a spanyolokkal kellett megküzdeni, akiknél ott volt az egyéniben győztes Celia Perez Cuenca, valamint a harmadik helyezett Araceli Navarro is. Utóbbit Pusztai győzte le csütörtökön az elődöntőben, majd a fináléban két tussal kikapott Cuencától.

Az olimpiára készülő magyar csapat a helyosztón nem vívott jól és héttusos vereséget szenvedett. Az első két asszót Pusztai és Márton megnyerte, onnantól viszont négy párban spanyol siker született. A harmadik kör 24–30-ról indult, két szűk magyar győzelem következett, végül Pusztainak 36–40-ről nem sikerült feljönnie.

Férfi párbajtőr csapatunk ötödik helyen végzett

Az olimpiára készülő, Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid alkotta címvédő együttes a 16 között kapcsolódott be a küzdelembe, ahol öt találattal verte az észteket.

A negyeddöntőben viszont már nem tudott eredményesen vívni, 45–31-re kikapott a spanyoloktól, így a folytatásban legfeljebb az ötödik helyet érhette el.

Az ukránok ellen az első négy pár után hátrányban volt, a fordulatot a 2019-ben világbajnok, Tokióban olimpiai ezüstérmes, a bázeli Eb-n egyéniben második helyezett Siklósi 7–2-es asszója jelentette. Innentől a szűk előnyt a csapattársak végig megőrizték.

Az utolsó mérkőzésen a németekkel kellett megküzdeni az ötödik helyért. A magyarok apránként fokozatosan növelték előnyüket, a hetedik pár után 32–26-ra vezettek, a nyolcadik asszó viszont nem sikerült, az egyéniben bronzérmes Andrásfi 10–5-re kikapott Marco Brinkmanntól. A végén Siklósi Lukas Brinkmannal vívott, kevés találat esett, a vívóidő lejárta előtt azonban a németnek sikerült egyenlítenie. A ráadásban is ő támadott, a magyar párbajtőröző azonban egy karra elhelyezett közbeszúrással megnyerte a mérkőzést.