Új rekordot állított fel a Keszthely–Balatonkenese távon a magyar kiteszörfös

2024.07.10. 10:49
Új rekordot állított fel Deák Tamás többszörös magyar bajnok kiteszörfös a Keszthely–Balatonkenese távon kiírt gyorsasági versenyen július 6-án. A légvonalban közel 80 kilométeres távot 1 óra 21 perc alatt teljesítette repülő kitedeszkával, az úgynevezett hydrofoil-lal, ami 15 perccel gyorsabb, mint a korábbi csúcs.

A legendás, Balatont átszelő versenyt 1921-ben eredetileg vitorlázók számára rendezték meg. Azóta a verseny folyamatosan bővült, és ma már egytestű hajókkal, többtestű katamaránokkal és egyéb vízisport-eszközökkel is lehet rekordokat dönteni.

Az abszolút időcsúcs mostantól Deák Tamás nevéhez fűződik, aki lenyűgöző teljesítményt nyújtva elérte az 57,4 km/h sebességet is.

A sportoló két évvel ezelőtt még aktívan készült a 2024-es olimpiai kvalifikáció megszerzésére a formula kite szakágban, azonban a Kameleo szoftvercég vezetése mellett a kiteszörf inkább szenvedéllyé vált számára. Ez volt az első próbálkozása a táv teljesítésére, ami rögtön rekordot is eredményezett.

A kite foil/hydrofoil a jövő. Ennek az innovációnak köszönhetően tudok egy egyszemélyes járművel gyorsabban száguldani, mint az óriási katamaránok. Imádom az innovációt, a sebességet, a technológiát. A cégvezetést is hasonlóan élem meg, mint a sportot. Jókor, jó döntéseket kell hozni,hogy a legjobb eredményeket érjük el

– mondta Deák Tamás.

Deák Tamás
Deák Tamás
Fotó: Kameleo

A verseny hagyományai szerint a résztvevőknek az indulás és az érkezés időpontját a keszthelyi és balatonkenesei vasútállomáson pecséttel kell igazolniuk.