Róma mégis beadta az olimpiai pályázatát

000 GE3UR
2016.10.08. 12:53

Budapesthez, Párizshoz és Los Angeleshez mellett a pénteki határidőre Róma is leadta a 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázat második kötetét a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

Virginia Raggi, az olasz főváros polgármestere szeptember 21-én jelentette be, hogy nem támogatja a pályázatot, a római városi tanács pedig szeptember 29-én a döntés mellé állt. Ráadásul Raggi néhány nappal ezelőtt rövid levélben tájékoztatta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot az álláspontjukról, és közölte, hogy visszavonja a pályázatot.

Ugyanakkor a NOB-nál hangsúlyozták, hogy a szabályok szerint a jelentkezést csak a nemzeti olimpiai bizottság vonhatja vissza, a város nem. "Lehet, hogy Róma polgármestere nem ismeri tökéletesen az eljárásainkat" - nyilatkozták. 

Miután határidőre megkapták a pályázat második kötetét, közölték, hogy tisztában vannak a római helyzettel, és tartják a kapcsolatot az Olasz Olimpiai Bizottsággal (CONI) és a szervezőbizottsággal, hogy tisztázzák, mit jelent a polgármester és a városi tanács állásfoglalása. 

Ezzel összhangban Thomas Bach a NOB és Giovanni Malago a CONI elnöke kedden Rómában tárgyalt a pályázat sorsáról. A megbeszélésről nem szivárogtak ki részletek, azokat a CONI kedden sajtótájékoztatón osztja meg a nyilvánossággal.

A NOB jövő szeptemberben Limában dönt a helyszínről.