Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Kétstadionos megnyitóval támadna a Los Angeles-i olimpia

2017.01.17. 14:02

Két stadionban rendeznék nyitóünnepséget Los Angelesben, ha az amerikai nagyváros elnyerné a 2024-es olimpia rendezési jogát.

A tervek szerint az ünnepélyes megnyitó július 20-án hollywoodi showműsorral a Los Angeles Memorial Coliseumban kezdődne. Az olimpiai lángot onnan a város utcáin keresztül vinnék át a másik helyszínre, a még épülő új amerikaifutball-stadionba, ahol a megnyitó korábbi részét is végigkövethetnék a nézők, írja az MTI. 

Az Inglewoodban épülő arénában 100 ezer érdeklődő tekinthetné meg a résztvevő országok bevonulását, az olimpiai zászlófelvonást és a hivatalos eskütételt, valamint a láng meggyújtását.

"Olimpiai ünnepséget még sosem rendeztek két emblematikus stadionban"Los Angeles azonban elég sok arénával és magas szintű technológiával rendelkezik ahhoz, hogy a jövőn gondolkodjunk, ahelyett, hogy azt néznénk, hogyan volt korábban - mondta Gene Sykes, a szervezőbizottság vezetője. 

A 70 ezer fő befogadására alkalmas Coliseum már az 1932-es és 1984-es olimpián is helyszín volt. Felújítása jövőre kezdődik meg, és várhatóan 270 millió dollárba (77,8 milliárd forintba) fog kerülni. Az olimpiai alatt az atlétikaversenyeket rendeznék az olimpiai hagyományt jelképező létesítményben, ahol a záró ceremóniára is lenne. Az augusztus 4-i ünnepséget az Inglewood stadionban kivetítőkön követhetnék az ottani nézők. Az új aréna 2019-ben fog elkészülni, ez lesz az otthona az NFL-es Ramsnek és Chargersnek, valamit itt rendezik majd a 2021-es Super Bowlt.

A 2024-es olimpiáért Los Angeles Budapesttel és Párizzsal verseng. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptemberben, Limában dönt a játékok házigazdájáról.