Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Befagyasztják Budapest olimpiai költéseit

2017.02.18. 14:47

A Budapest 2024 olimpiai pályázat vezetése szerint csökkentek Magyarország esélyei az olimpiarendezésre a népszavazás kiírására miatt gyűjtött aláírások miatt. Pénteken a Momentum Mozgalom 266 151 aláírást adott le a népszavazás érdekében. 

„Az elmúlt hetekben egy közös nemzeti ügyből pártpolitikai vita lett. Felbomlott a magyar olimpiát támogató politikai egység, márpedig egységes politikai és közösségi támogatás nélkül Budapestnek nincs esélye olimpiát nyerni a világ legnagyobb és leggazdagabb városai közé tartozó Párizzsal és Los Angelesszel szemben" - olvasható az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben.

„Ha ez az egység nem áll helyre rövid időn belül, Budapestnek nincs esélye legyőzni Franciaország fővárosát és Amerika egyik legnagyobb városát. Mindaddig, amíg nem derül ki egyértelműen, hogy helyreállítható-e a budapesti olimpia egységes támogatottsága, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. felfüggeszti a megkötött szerződéseket, új megrendelést nem ad ki, és nem használja fel a pályázatra elkülönített költségvetést" - áll a közleményben, amelyből kiderül, hogy a kétéves pályázati folyamat háromnegyede már eltelt, ugyanakkor a teljes pályázati költségvetésnek a felét kellett csak felhasználni.

A Budapest 2024 már az aláírásgyűjtő kampány kezdetén nagyon óvatos volt, a két másik pályázóval ellentétben nem indította el február elején az olimpiát népszerűsítő kampányát.

Az aláírásgyűjtő ívek pénteki leadása óta a Fidesz és a Magyar Olimpiai Bizottság is megpróbál kifarolni a pályázat mögül, és Budapestre, illetve Tarlós István főpolgármesterre próbálják tolni a döntést, hogy visszavonják-e a pályázatot, vagy sem. Az ügy elég sajátságos, mert ugyan a városok kandidálnak a rendezésre, de a Nemzetközi Olimpia Bizottság partnere minden esetben az adott ország olimpiai bizottsága, tehát hivatalosan csak a MOB tud visszalépni.

Tarlós ugyanakkor már közölte, hogy megmondja, mi legyen az olimpiával, ha más nem akar felelősséget vállalni. Korábbi nyilatkozatából az szűrhető le, hogy hajlandó visszalépni.

A Budapest 2024 még nem mondott le teljesen a rendezésről, meg akarják nézni, hogy lehet-e egységes támogatottsága a pályázatnak. Közben azt próbálják meg kommunikálni, hogy pártpolitikai érdekek miatt bukhat el a budapesti rendezés. Ezt abból vezették le, hogy korábban a Fővárosi Közgyűlés mindegyik pártja (MSZP, FIdesz-KDNP, Jobbik) támogatta a kandidálást, viszont később az MSZP, az Együtt, az LMP és a Párbeszéd az aláírásgyűjtésbe is beszállt a Momentumot segítve.

A paralimpiai bizottság elnöke nem ért egyet a pályázatot ellenzőkkel

Szombat délután közleményt adott ki a Magyar Paralimpiai Bizottság, ebben az elnök Szabó László azt írta, hogy az MPB "elkötelezett a hazai fogyatékos sport és a sportolók képviselete, valamint minden magyar érzékenyítése iránt: paralimpiát (és olimpiát) szeretnénk Budapesten, mert a jelen és jövő magyar paralimpikonjai megérdemlik, hogy hazai pályán, magyar közönség előtt a lehető legnagyobb tisztelettel övezve küzdhessenek a paralimpiai bajnoki címért."