Egyre valószínűbb, hogy két olimpiáról döntenek egyszerre

2017.03.17. 11:57

Thomas Bach NOB-elnök egyre inkább azon van, hogy idén ne csak egy nyári olimpia helyszínéről döntsenek, hanem kettőről. Limában a 2024-es mellett a 2028-asról is szavazhatnak.  Ehhez viszont gyorsan bele kell nyúlni a NOB-chartába.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete most munkacsoportot hozott létre Pjongcsangban, ami javaslatokat ad az olimpiák odaítélésének módozatára. Az egyik elképzelés szerint lehetséges lenne a kettős helyszínkijelölés 2024-re és 2028-ra, írja az MTI.

A négy alelnökből álló testület az elképzeléseit júliusban, Lausanne-ban osztja meg a tagsággal, amikor a 2024-es játékokért versenyben maradt két pályázó, Los Angeles és Párizs a prezentációját tartja, írja az MTI.

Bach már korábban is beszélt arról, hogy két olimpiát kéne egyszerre kijelölni. A NOB-elnökön nagy a nyomás, mindkét versenyben maradt pályázó, Párizs és Los Angeles is ultimátumot adott, csak a 2024-es olimpia érdekli őket, semmi más. Bach már csak azért sem akar veszteseket, mert hiába reformálta meg elvileg a pályázati rendszert, alig találni olyan város, amelyik olimpiát akar rendezni.

„Minden az asztalon van. Egyetlen opció sincs elvetve. Ez magában foglalja a 2024-es és 2028-as odaítélést is” – mondta Bach.

Egy ilyen lépeshez azonban módosítani kellene a NOB-chartát, amely kimondja, hogy az olimpia házigazdáját rendkívüli esetektől eltekintve a rendezés előtt hét évvel kell kijelölni.

„Ami a chartát illeti, mindig van helye az értelmezésnek, a változásokhoz történő alkalmazkodásnak. Ha a mai világot nézzük, sok instabilitást, törékenységet, bizonytalanságot látunk, és egyúttal sok-sok változást” – érvelt a módosítás mellett Bach.

Hozzátette: a két szilárd pályázattal „kényelmes helyzetben vagyunk, a munkacsoport feladata, hogy a lehető legjobban kiaknázza ezt a pozitív helyzetet”.

A helyszínkijelölésre szeptember 13-án, Limában kerül sor. Az eredeti érdeklődők, jelentkezők közül négyen visszaléptek. Budapest március 1-jén döntött arról, hogy visszavonja a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére beadott pályázatát, előtte pedig Boston, Hamburg és Róma szállt ki a versenyből.