Lehetetlen helyzetből is összejöhet a kármentés a magyar vívóknál

D  YT20240310043 (1)
2024.05.15. 13:27 Módosítva: 2024.05.15. 13:27

Kun Anna megkapta a várható eltiltását a holléti információkról szóló mulasztásokért, így a világranglistán negyedik helyen álló női párbajtőröző nem lesz ott a párizsi olimpián. A döntés ugyanakkor utat nyit a világranglistán 13. helyezett Muhari Eszternek, akihez – mivel magyar kvótaszerző nincs előtte – így lényegében továbbcsorog a két legjobb európainak járó egyik kvóta.

Április elején érkezett a hír, hogy a névre szóló olimpiai kvótát szerző Kun Anna doppingvétséget követhetett el. Az OMS-Tata vívója, Plásztán Attila tanítványa ugyan egyetlen gyanús mintát sem adott, háromszor is vétett a holléti információkról szóló szolgáltatással szemben. Ennek lényege, hogy élsportolóként kötelezettsége a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályai szerint minden egyes nap megjelölni egy 60 perces időablakot pontos tartózkodási hellyel, ahol és amikor a doppingellenőrök vizsgálatot végezhetnek.

Sajnos Anna esetében a baj már megtörtént, zajlik az eljárás. Nem látok sok esélyt az olimpiai szereplésére, abban azonban bízom, hogy az eltiltás mértéke nem lesz olyan hosszú, hogy megtörje a karrierjét. Mert azt gondolom, hogy eltiltás lesz

– mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS/HUNADO) vezetője áprilisban a Sportrádiónak, mintegy előrevetítve, hogy értelmetlen jogi küzdelembe bocsátkozni. Igaza lett…

Amennyiben a mintavétel a sportoló mulasztása miatt háromszor sem jön össze 12 hónap alatt, eljárás indul ellene, mintha csak pozitív mintát adott volna. A Nemzetközi Mintavételi Bizottság (ITA) által indított eljárás következménye kétéves eltiltás lehet. A múlt héten megtartott meghallgatás után ezt a két évet szabták ki Kunra.

Sosem használtam semmilyen tiltott anyagot vagy módszert, rengeteg teszt és laboreredmény van rá bizonyítékként – posztolta a közösségi felületen Kun, miután a szövetség bejelentette az eltiltása tényét. – A döntéshozó testület sem a tisztaságomat kérdőjelezte meg, de sajnos a szigorú szabályok miatt így döntött. Elképesztően sajnálom, hogy csalódást okoztam mindenkinek, aki segített és támogatott egész karrierem alatt. Sosem gondoltam volna, hogy így érhet véget a pályafutásom, hiszen egy ekkora törés után nem biztos, hogy valaha fogok még pengét a kezemben. Hosszú folyamat lesz ennek a feldolgozása.

Ugyan az eltiltással szemben jogi úton fellebbezhetne még, az Index úgy tudja, már korábban eldőlt a kérdés, ezzel a lehetőséggel nem él a 28 esztendős, világkupa- és Grand Prix-verseny-győztes. Szakértők szerint nem is lett volna sok értelme jelen körülmények között, mert halasztó hatálya nincs, azaz Kun így sem, úgy sem vehetett volna részt a játékokon, miután megszületett az elsőfokú döntés. Az eset fonákja, ha nincs a végül gyorsított eljárásban meghozott határozat múlt héten, Kun talán ott lehetett volna Párizsban, ám az eredményeit visszamenőlegesen törölték volna…

Lehetetlen helyzet.

Kunt ugyan személy szerint ez most még aligha vigasztalja, azzal, hogy az ügye további jogi csatározás nélkül lezárul, legalább sportági szinten összejöhet a kármentés. A magyar vívósport ugyanis minden emberi számítás szerint kvótás helyet nem veszít: a tatai nevelés kiesésével a világranglista 13. helyén álló, Európában most a második helyre lépő Muhari Eszter nevezhető lesz Párizsba. A tanulmányait az Egyesült Államokban folytató, idehaza korábban a Honvédban vívó, az elmúlt években viszont a Tatabánya színeiben induló kadétvilágbajnok így az első olimpiáján vehet majd részt.

A vívószövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság már korábban gondoskodott róla, hogy az április végi határidőig Muhari neve felkerüljön arra a mintegy ezer magyar sportolót számláló bő akkreditációs listára, amelyből a végső nevezettek kerülhetnek ki. Most a nemzetközi szövetség (FIE) hivatalos értesítőjét kell megvárni arról, hogy a 21 éves vívó valóban jogosult lett a kvótára, amelyre az előzetes feltételek mindegyike alapján megfelel. Erre eddig azért nem kerülhetett sor, mert a Kunnak járó kvótát „függőben lévő” státuszban tartotta a FIE.

A Magyar Vívószövetség sajnálja a történteket, bízunk abban, hogy Kun Anna visszatér a pástra, ebben minden segítséget megadunk neki. A döntéssel ugyanakkor megnyílt a lehetőség arra, hogy Muhari Eszter kapja a megüresedett európai kvótát, és legyen magyar női párbajtőröző a párizsi olimpián. A szövetség mostantól azon dolgozik, hogy mielőbb bizonyossá és hivatalossá váljon Eszter indulása – erősíti meg a fentieket a szövetség hivatalos közleménye. 

Vívásban most először fordul elő – mióta mindkét nemnél három-három fegyvernem szerepel az olimpián –, hogy minden szakágban lehet majd magyar induló. Férfi és női kardban, férfi párbajtőrben ráadásul csapatot is indíthatunk. Utóbbi fegyvernemenként négy-négy magyar kvótást jelent, az egyéni versenyekben pedig három nevezhető versenyzőt. Mellettük női tőrben  Pásztor Flóra, férfi tőrben Dósa Dániel szerzett egyéni, névre szóló kvótát a világranglistás helyezése alapján. A hatodik fegyvernemet pedig a fentiek fényében Muhari képviseli majd.

A XXXIII. nyári olimpiai játékok hivatalos megnyitója július 26-a, a záróünnepséget pedig augusztus 11-én rendezik. A vívóversenyek július 27-én a férfi kard egyénivel, a háromszoros címvédő Szilágyi Áron számával indulnak majd, és egészen augusztus 4-éig tartanak. 

(Borítókép: Muhari Eszter [b] és Kun Anna a budapesti párbajtőr Grand Prix döntőjében. Fotó: Illyés Tibor/MTI)