Mi az a floorball, és mire jó?

2008.12.23. 09:21

A floorball a jégkoronghoz hasonló elvek és szabályok szerint, de teremben (általában kézilabdapályán), műanyag tollú ütővel és műanyag labdával játszott csapatsport. A jégkorongnál lényegesen kevesebb testi ütközés megengedett. Svédországban olyan népszerű a sportág, hogy Henke Larsson, a Manchester United és a Barcelona egykori futballistája a téli szünetben rendszeresen beszáll játszani.

Fiatal sportágról van szó, a 70-es években, Svédországban formálódott és alakult ki a szabályrendszere, bár az amerikaiak is magukénak érzik. Hasonló eszközökkel és szabályokkal már a 60-as években játszották a tengerentúlon, floorhockey néven. Érdekesség, hogy a sportág svédországi kialakulásában a magyar származású Czitrom András is szerepet játszott, aki a nemzetközi szövetség, az IFF első elnöke is volt 1986 és 1992 között. A svédek innebandynak nevezik a sportágat, utalva ezzel rokonságára a bandyval, amelyet hasonló elvek szerint futballpálya méretű jégpályán, játszanak, természetesen korcsolyával.

A floorball a világon

A világ szinte minden pontján űzik, így Magyarországon is. 1986-ban alakult meg a nemzetközi szövetség, a svéd, a finn és a svájci tagállamok voltak az alapítók.

1996-ban rendezték az első férfi-, majd 1997-ben az első női világbajnokságot. Hat svéd diadal után a finnek nyerték a múlt héten véget ért csehországi vb-t. A nőknél eddig három svéd, két finn és egy svájci siker született. A magyar férfiak a B divízióban a 7. (vb-összesítésben a 17.), a nők a legutóbbi, 2007-es vb-n a B divízióban a harmadik, összesítésben a 13. helyen végeztek.

A december eleji férfi vb hihetetlen izgalmakat hozott Prágában és Ostravában. Finnország nem mindennapi mérkőzésen győzte le a sokszoros bajnok svédeket, ami nagyszerű hírverése volt a sportágnak, főleg úgy, hogy az Eurosport jóvoltából bárki láthatta.

Az alapszakaszban két ötös csoportban 4 fordulót rendeztek, a finnek és a svédek zártak veretlenül. Az elődöntőben a finnek a cseheket 4-2-ra, a svédek a svájciakat 3-2-re győzték le. A döntőben nagy csata folyt. A finnek az első harmadban 4-0-ra elhúztak. A második játékrész a svédeké volt, egygólos hátrányig zárkóztak, az utolsó húsz perc első felében az egymás után hat gólt ütő Svédország már kettővel ment. Az 55. percben, tizennégy másodperc alatt Finnország kiegyenlített, jött a hosszabbítás, és 66. percben Tero Tiitu eldöntőtte a vb-cím sorsát. 7-6-ra nyert Finnország, amely korábban négy ezüsttel és két bronzzal állt.

A vb végeredménye: 1. Finnország, 2. Svédország, 3. Svájc, 4. Csehország, 5. Lettország, 6. Norvégia, 7. Oroszország, 8. Észtország, 9. Dánia, 10. Olaszország.

A B-vb végeredménye: 1. Németország, 2. Lengyelország, 3. Egyesült Államok, 4. Ausztria, 5. Szingapur, 6. Japán, 7. Magyarország, 8. Szlovénia, 9. Hollandia, 10. Nagy-Britannia.

A floorball Magyarországon

Magyarországon 1989-ben palánklabda néven jelent meg a sportág, ezen a néven alakult az első szövetség. 1997-ben jött létre a Magyar Floorball Szövetség. A sportág hazai népszerűsítésén fáradozik egy kis csapat is, amely rendszeresen publikál a sportágról.

Magyarország 1992-ben csatlakozott a szövetséghez. Jelenleg 47 tagállamban 3983 klubot és 277 752 játékost tartanak nyilván.

Az idei B-világbajnokságon a magyar férfi válogatott a csoportmeccsek során csak a hollandokat tudta legyőzni, kikapott a lengyelektől, az amerikaiaktól és Japántól. Az összetettben a 17. helyért Szlovénia ellen nyertünk 5-4-re. A legeredményesebb magyar Schmidt Dennis lett, 4 góllal és 5 gólpasszal.

A magyar férfi bajnokságban 11 csapat szerepel, a két legjobb a Dunai Krokodilok és az SZPK-Nokia. A másodosztályban hat gárda indul, és négy divízióban zajlanak OB III. küzdelmei.

A nőknél kilenccsapatos élvonal van, és mindkét nem képviselői csatáznak a magyar kupáért is. Tavaly a férfiaknál Ares HC/TopFloor, míg a nőknél a Szolnok Cannibals nyerte a bajnokságot. Magyarországon jelenleg 1320 játékost és 29 csapatot tartanak nyílván. Összehasonlításnak Svédországban ugyanezek a számok: 1170 csapatban 132 450-en floorballoznak.

Az alábbiakban a nemzetközi szövetég által elfogadott szabálykönyvből szemlézünk, amelynek teljes magyar fordítása itt olvasható.

A pálya

A játéktér mérete 40x20 méter, amelyet fél méter magas palánk vesz körül. A büntetőterület mérete 4 méter hosszú, öt méter széles, és a rövidebb oldaltól 2,85 méterre kell elhelyezkednie. Ezen a területen belül áll a kapu, amely 1,6 méter széles és 1,15 méter magas, mélysége 40 és 65 centiméter között változhat. A kapusterület 2,5 méter széles, 1 méter hosszú, a kapus azon kívül nem mozoghat. A kapu mögött is van játék, a gólvonalat a pálya végétől 3,5 méterre kell elhelyezni.

A 10 méter hosszú csereterületeket a játéktér egyik hosszú oldala mentén kell kijelölni 5 m-re a középvonaltól, a kispadokat pedig a csereterület mögé kell helyezni.

A csereterületeket a palánkon kell megjelölni. A területek szélessége nem lehet több a palánktól számított 3 m-nél. A cserepadok a palánktól megfelelő távolságra legyenek elhelyezve.

A játékidő

A rendes játékidő tisztán 3x20 perc, harmadok után 10 perc szünet következik. A térfélcserénél kispadcsere is történik, minden harmad bulival, floorballos szaknyelven húzással kezdődik.

A rendes játékidőben mindkét csapat egy-egy alkalommal kérhet időt, 30 másodpercre. Az időkérést követően a játékot onnan kell folytatni, ahol az időkéréskor félbeszakadt. A játék húzással folytatódik.

A bajnoki rendszerben 2 pont jár a győzelemért, a döntetlen pontot ér. A kieséses tornákon (például a világbajnokság egyenes kieséses szakasza, a Magyar Köztársaság Kupa) ha a rendes játékidő után döntetlen az állás, hosszabbítás jön. A hosszabbítás előtt 2 perc szünetnek kell következnie, térfélcsere nélkül. Időmérésre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a rendes játékidőre. A hosszabbítás ideje minden esetben 10 perc, szünet és térfélcsere nincs. Amennyiben a hosszabbítás sem hoz döntést, büntetők következnek.

A büntetőket 5-5 játékos felváltva végzi, amennyiben 10 játékos büntetői után sincs döntés, a többi folytatja, egészen addig, amíg valaki nem hibázik. A mérkőzés végén a büntetőkkel győztes csapat egygólos sikert könyvelhet el. Azok a játékosok, akik büntetésüket töltik, részt vehetnek a büntetőpárbajban.

A pályán öt mezőnyjátékos és egy kapus szerepelhet. A mérkőzés során bármikor és bármennyit lehet cserélni. A cserejátékos akkor léphet pályára, ha a lecserélt éppen átlépi a pályát övező palánkot, és a cserét csak a csereterületen belül lehet végrehajtani.

Az játékeszközök

A kapus a büntetőterületen belül mozoghat, de elhagyja, ütő nélküli mezőnyjátékosnak számít. Csak a csapatkapitány beszélhet a játékvezetővel, akit csak akkor lehet leváltani, ha megsérül, vagy végleges kiállítással sújtják. Minden találkozón két játékvezető működik közre. A mezőnyjátékosok könnyű szerkezetű, szénszálas ütőkkel játszanak, a kapusnak nincs ütője, viszont nagyméretű fej-, mell-, térd- és lábszárvédőkkel rendelkezik. A labda kemény, lukacsos műanyag, körülbelül 23 grammos, 72 mm átmérőjű, és a hivatalos szabályok szerint 26 db 10 mm-es átmérőjű lyukat kell tartalmaznia. Az ütő általában 380 gramm súlyú, 95-100 cm hosszú, a végén műanyag tollal. A mezőnyjátékosok lábszárvédőt is viselhetnek.

A legfontosabb szabályok

Játékmegszakítás után négyféle módon lehet a labdát ismét játékba hozni. Húzással, oldalütéssel, szabadütéssel, vagy büntetővel.

Új játékrész kezdetekor vagy szabályosan szerzett gólok után a középpontban kell elvégezni a bulit. Játékmegszakításkor ahhoz a bulihelyhez legközelebb eső ponton kell elvégezni a húzást, ahol a labda a játékmegszakítás pillanatában volt. A buliban résztvevőkön kívül a többi játékosnak minimum 3 méterre kell elhelyezkedniük a bulihelytől.

A húzás előtt a játékosok nem érhetnek egymáshoz, az ütőfejek a labdához. Mindig a védekező csapat játékosa határozza meg, a labda melyik oldalára teszi az ütőjét. A húzásból lehet közvetlenül gólt lőni.

Beütést akkor kell végrehajtani, amikor a labda elhagyja a játékteret, természetesen mindig a vétlen csapat folytathatja. Ahogy a neve is mutatja ilyenkor csak ütni lehet a labdát, nem lehet húzni, vagy emelni. Szabadütést szabálytalanságnak kell megelőznie.

A szabadütés elvégzésére lényegében ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a beütésre, az új szabályok értelmében már beütésből is lehet gólt szerezni.

A játékvezető a szabálytalanság mértékétől függően kiállítással büntethet, ami öt fajta lehet, ezek: 2 perces kiállítás, 5 perces büntetés, 2 perces+10 perces személyi, végleges kiállítás. Egy időben, csapatonként csak két kiállítást lehet tölteni, szintén a jégkoronghoz hasonló módon, azaz bár kiállítva többen is lehetnek, a pályán legalább 4 játékos mindig tartózkodik.

Ahogy látszik szabályai, és maga a játék is nagyban hasonlít a hokihoz. Fontos azonban, hogy a sportág intenzivitását szigorú szabályok közé szorítják, limitálva a fizikai kontaktusok lehetséges módjait, így a játék tisztasága mellett, egy küzdős és rendkívül gyors, látványos játékot kapunk eredményül. A játékosoknak egyénenként és csapatként is helyt kell állniuk a siker érdekében.