1993: Zsiborás Gábor meghal a kórházban

2010.09.07. 17:32

Tizenhét éve a magyar futballválogatott az oroszok elleni vb-selejtezőre készült. Az Üllői úti edzésen Zsiborás Gábor hirtelen rosszul lett, majd az öltözőben elveszítette eszméletet. Sosem tért magához, feleségét és hármas ikreit hagyta itt, mindössze 35 éves volt.

C  IK19870904071

Miután a Fradiból az MTK-ba szerződött, 113 meccsen védett új klubjában, de már négy éve nem került a válogatott közelébe. 1993-ban Verebes József mégis meghívta az akkor 35 éves kapust az oroszok elleni vb-selejtezőre készülő csapatba. A keret és Zsiborás korábbi sikerei helyszínén, az Üllői úton készülődött a meccsre.

Szeptember 1-jén reggel még három ikergyermekét kísérte első iskolai napjukra, majd a pályára sietett. Az edzés közben rosszul lett, az öltözőbe ment, ahol aztán elvesztette az eszméltét. Kómába esett, már sosem tért magához, egy hét után, szeptember 7-én a kórházban hunyt el.

Feleségét, a László Kórház egykori kiváló futballistáját, Dancs Gabriellát, valamint a most 23 éves Zsófiát, Balázst és Gergőt hagyta itt.

Kevés olyan futballista volt, akit akkor is szerettek a szurkolók, amikor éppen a városi riválishoz igazolt át. Zsiborás ilyen volt. Hiába lett tizenkét ferencvárosi szezon után az MTK futballistája, mindig vastaps fogadta őt, amikor visszatért az Üllői útra.

Zsiborás Gábor 1957. november 12-én született Budapesten. Már tíz éves korában a klub igazolt játékosa volt. Tizennyolc évesen, egy Csepel elleni Téli Kupa meccsen, csereként mutatkozott be a Ferencváros első csapatában, de csak két év múlva 1977. szeptember 3-án, a Budapest Honvéd ellen 2-1-re megnyert bajnokin védett először tétmeccsen. Mindkét találkozón Dalnoki Jenő volt a Fradi edzője.

Összesen 408 meccsen szerepelt a zöld-fehér klubban, ebből 244 bajnoki és 43 kupameccs, illetve 12 nemzetközi kupameccs volt.

1981-ben bajnokságot, 1979-ben, 1982-ben 1983-ban bajnoki ezüstöt nyert, 1978-ban kupagyőztes lett. A Toldi-vándordíjat, azaz az adott szezon legjobb ferencvárosi labdarúgójának járó trófeát kétszer 1980-ban és 1986-ban kapta meg. A Ferencváros örökös bajnoka.

1979. október 17-én, Finnország ellen 3-1-re megnyert Eb-selejtezőn szerepelt először a nemzeti válogatottban. 1983-ban még kétszer, majd 1987-ben pedig egyszer vele kezdődött a magyar csapat összeállítása.

1989-ben távozott az MTK-hoz, mivel az első csapatban akkor Józsa Miklós egyre jobb teljesítménnyel bevédte magát a kezdőbe. Ahogy Pölöskei Gábor, Zsiborás egykori játszótársa elmondta, ő volt az egyetlen olyan fradista, akit még akkor is szerettek a szurkolók, amikor már éppen a rivális csapatban játszott.

Ráadásul Zsiborás első meccsét az MTK-ban éppen a Fradi ellen védte. Akkor 28 ezer ember az Üllői úti stadionban skandálta az egykori kedvenc nevét.

A kapus halála után az MTK, korábbi klubja, a Ferencváros és sokan mások is segítettek a családnak. Zsiborás Gábor pontosan öt hét múlva lenne 53 éves.