1964: Johan Cruyff első bajnokija

2010.11.15. 14:19

1964. november 15-én, tizenhét évesen mutatkozott be a holland bajnokságban Johan Cruyff, a valaha élt talán legnagyobb holland futballista. A világbajnoki címet leszámítva szinte mindent megnyert, amit egy futballista megnyerhet.

Az 1947. április 25-én született, 10 évesen került az Ajaxhoz, az első meccsét pontosan negyvenhat éve játszott. A Groningen ellen lépett pályára, gól is lőtt, csapata így is kikapott. Ebben a szezonban szerepelt akkor története során leggyengébben az Ajax, csak a 13. helyen zárt.

Húszéves karrierje során hat klubban fordult meg, minden szezonjában lőtt bajnoki gólt, 37 évesen 33 meccsen 11-et a Feyenoord színeiben. Az Ajax, a Barcelona, a NASL-ben szereplő Los Angeles Aztecs és Washington Diplomats, a Levante, majd ismét az Ajax és végül Feyenoord csapataiban, az összes hivatalos tétmeccsét beleszámítva 752 találkozón 425-ször volt eredményes. Ebből a válogatottban 48-szor lépett pályára.

Futballistaként 10 bajnoki és hét kupagyőzelmet ért el. Az Ajaxban háromszor nyert BEK-et, kétszer európai Szuper Kupát, egyszer pedig Interkontinentális kupát. Edzőként az Ajax és Barcelona csapatainál dolgozott, ahol négy bajnoki cím, három kupagyőzelem, egy BEK és két KEK-siker, spanyol és európai Szuperkupa fűződik a nevéhez. 2009-ben Katalónia szövetségi kapitányának is kinevezték.

Európai Aranycipős, Aranylabdás, a France Football című szaklap többször is megválasztotta az év legjobb futballistájának. A World Soccertől az év edzője címet kapta.

Pontosan 64 éve, az emlékezetes első meccsen így állt fel az Ajax: Bertus Hoogerman - Wim Surbier, Werner Schaaphok, Toon Den Boer, Kees Ruiter, Bernardus Muller, Sjaak Swart, Johan Cruyff, Peter Petersen, Klaas Nuninga, Adi Visser.

Az akkor 17 éves játékos góljaira Piet Fransen, Gerrit Van Tilburg és Albert Pier Alma válaszolt az akkor GVAV-nak  (Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging) hívott groningeni alakulatból. Az akkori bajnokság végén a GVAV még az Ajaxnál is gyengébben szerepelt, a 14. helyen végzett.