A ManUnited 2-1-re veri a Barcát

2011.05.15. 09:27

Vasárnap pont 20 éve, hogy Alex Ferguson megnyerte első nemzetközi kupáját a Manchester Uniteddel a rotterdami KEK-döntőben.

Két épülő csapat találkozott, igaz, a Barcelonánál Johann Cruyff edző előrébb tartott Fergusonnál, ő az 1990-91-es szezonban már győzött a spanyol bajnokságban.

Az angolok a brit csapatok ötéves eltiltása - a Heysel-tragédia - miatt ebben az idényben térhettek vissza az európai kupákba, a meccs esélyese a Barcelona volt, de nem számított kimondott favoritnak.

A mérkőzés a második félidő közepén, a 67. és a 79. perc között dőlt el, amikor három gól esett. Mark Hughes nagyon közelről pofozta be Steve Bruce - talán - gólba tartó labdáját, néhány perc múlva remek találattal duplázott, kiszorított helyzetből rúgta be.

A Barcelona a szokásos Ronald Koeman-szabadrúgással szépített, majd les miatt nem kapott meg egy gólt. Az utolsó percekben Clayton Blackmore a vonalon is tisztázott, de a MU kihúzta a lefújásig.

A kupát a kapitány Bryan Robson vette át, a meccs embere Hughes lett.

A két klub két hét múlva a Bajnokok Ligája-döntőben játszik egymással legközelebb. A ManUnitedben a KEK-győzelem szezonjában, néhány héttel a döntő előtt mutatkozott be Ryan Giggs, aki a BL-fináléban is szinte biztosan ott lesz. A katalánoknál 1990-ben játszott először Pep Guardiola, de a KEK-döntőre nem nevezték - ő most a Barcelona edzője.

A BL-döntőt május 28-án, szombaton a londoni Wembley-ben rendezik.