Isten keze és az évszázad gólja 25 éves

2011.06.22. 12:35

Maradonának egy meccsen sikerült összehoznia minden idők legnagyobb csalását és legszebb gólját Anglia ellen.

1986. június 22-e nem csak Argentínának és Angliának marad örökre emlékezetes, hanem mindenkinek, aki látta a két csapat negyeddöntős meccsét a mexiói vb-n.

Négy évvel a Falkland-szigeteki háború után az argentinok azt mondták, a vb-cím csak másodlagos az angolok legyőzése után. Mint ahogy az egész torna, ez a meccs is Diego Maradonáról szólt. Az 51. percben egy felszabadításra startolt rá, a kilépő Shilton kapus fölött kézzel ütötte be a kapuba a labdát.

A bíró nem látta a kezezést, megadta a gólt, Maradona később elmondta, egyből intett csapattársainak, hogy jöjjenek ünnepelni, nehogy a játékvezető érvénytelenítse a találatot.

Amikor arról kérdezték, hogy elismeri-e, kezezett, azt mondta, "ez Isten keze volt" - és megszületett a legenda. Az angol kapitány Bobby Robson szerint viszont egy csaló keze volt, Angliában 25 év után is így tartják.

Három percre rá az egész angol válogatottból hülyét csinálva a XX. század - és az egész futballtörténet talán legnagyszerűbb - gólját is megszerezte Maradona. Gary Lineker már csak szépíteni tudott, 2-1 lett.

"A legtöbb szurkolónk sosem fog megbocsájtani neki azért, amit velünk tett, de ha mondjuk Lineker csinálja ezt a mi oldalunkról, hős lenne" - nyilatkozta az évforduló alkalmából Chris Waddle, akit azon a meccsen már 2-0-s argentin vezetésnél cseréltek be.

"Az öltözőben keserűen ültünk, mérgesek voltunk, mint minden angol akkor. Maradona helyzetbe került, és megcsinálta. Videóbíróval leleplezték volna, ehhez képest még ma is csak várunk a videóra."

A szólógólt a századfordulón hivatalosan is a XX. század legjobbjának jelölte a FIFA a szurkolók szavazatai alapján.

Argentína aztán az elődöntőben biztosan verte Belgiumot, ki más lőtte volna mindkét gólt, mint Maradona. A döntőben Németországot 3-2-re győzték le az argentinok, 1978. után másodszor lettek világbajnokok. Maradona gólt nem lőtt, de a győztes gólpasszt ő adta Burruchagának.