Jump érinti, a spanyolok emelik a kupát

2011.07.11. 14:16

2010. július 11-én ünnepelhette története első világbajnoki címét a spanyol válogatott. Az első afrikai vb-n a két évvel azelőtti Eb-győztes Iniesta hosszabbításban lőtt góljával, kifejezetten durva meccsen verte 1-0-ra a harmadik döntőjét elbukó Hollandiát.

Vicente del Bosque spanyol válogatottja hat vb-meccsén mindössze nyolc gólt rúgott. A johannesburgi döntőn minden volt a 120 perc alatt: Jimmy Jump, brutális De Jong-szabálytalanság és piros lap is.

A rendes játékidőben nem volt gól, a spanyolok ezen a meccsen sem hozták a tőlük megszokott látványos játékot, de az ellenfélnél sokkal jobbak voltak, a hollandok meg nem sokat foglalkoztak a játékkal, inkább rúgdosódtak. A legnagyobb helyzetet mégis ők, illetve Robben hagyta ki, a 63. percben egyedül mehetett kapura, de Casillas hatalmas bravúrral védett.

Jöhetett a hosszabbítás, ahol a 116. percben - amikor Hollandia már tíz emberrel, Heitinga nélkül játszott - Fabregas remek passzát Iniesta vágta a jobb alsóba.

"Iniesta góljánál felvetődött bennem, mi van, ha esetleg befújják a lest. Aztán arra kértem a játékosaimat, hogy ne veszítsék el a fejüket, ne a hátralévő időt nézzék, mert még bármi megtörténhet" - emlékezett vissza del Bosque, bár játékosa nem is volt lesen.

A Casillas - Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila - Busquets, Xabi Alonso, Iniesta, Xavi, Pedro - David Villa kezdővel felálló (csere Fabregas, Jesus Navas, Torres) csapat hazája első világbajnoki címét szerezte a 2008-as Eb-cím után.