1991: BEK-döntőst vert a Honvéd

2011.10.23. 13:07

A Honvéd húsz éve, 1991. október 23-án győzte le hazai pályán 2-1-re az olasz bajnok Sampdoriát a BEK második fordulójában. A sajtó akkor nagyjából annyival intézte el a győzelmet, hogy semmi esély a továbbjutásra. Ez a pesszimizmus a mai itthoni helyzetet nézve szinte elképzelhetetlennek tűnik, az olaszoknál olyanok játszottak mint Pagliuca, Vialli vagy Mancini, a Manchester City jelenlegi edzője. A továbbjutás végül tényleg nem sikerült, a Sampdoria viszont a döntőig ment. Ott is csak a Barcelonától kapott ki.

A Bozsik stadionban, tízezer néző előtt megrendezett meccsen Pisont szerzett vezetést az 53. percben, amit Cerezo öt percre rá még kiegyenlített. Cservenkai a vége előtt negyed órával megszerezte a másodikat, és erre már nem jött válasz.

A 75. percben Tarlósi utolsó emberként kézzel mentett a tizenhatoson kívül, a Honvéd tíz emberrel fejezte be a meccset. Mivel a magyar csapatnak nem volt több cseréje, az amúgy csatár Negrau állt be a kapuba.

A visszaemlékezések szerint a magyar sajtó nem volt túlságosan elájulva a győzelemtől, pedig olyanok játszottak a genovaiaknál, mint a Juventussal később BL-t nyerő Vialli vagy az UEFA Kupa-győztes Pagliuca. Ott volt még a szintén UEFA Kupa-győztes Roberto Mancini is, aki jelenleg a Manchester City edzője. Hegyi Iván csak annyit írt a Népszabadságban: A 2-1 semmire sem elég. A Fradi is aznap játszott a Werder Bremennel, hiába kapott ki, azt az eredmény sokkal jobban méltányolták.

A győztes csapat névsora: Tarlósi - Szabados, Csábi, Bérczy - Marozsán (Cservenkai), Pisont, Kovács E., Urbányi (Halmai), Csehi T. - Negrau, Vincze.

A továbbjutás nem jött össze, Genovában 3-1-es vereség és kiesés lett a visszavágó vége. A félig sérült Gulyás kapus félóra alatt két gólt kapott, nem sokkal később pedig már hárommal ment a Sampdoria. A 53. percben egy öngóllal szépített a Honvéd, nyolc perccel a vége előtt pedig csak Pagliuca hihetetlen védése (a videón 3:19-nél) mentette meg Vialliékat a kieséstől. Ha Negrau fejese bemegy, idegenben lőtt több góllal a Honvéd jutott volna a legjobb nyolc közé.

A Sampdoria egészen a döntőig ment, a Wembleyben Koeman szabadrúgásgóljával kaptak ki a Barcelonától.