Négyből négy magyar tőröző a 64 között

2013.08.06. 22:59

Sikeresen zárták a keddi selejtezőket a magyar vívók: az utolsó vívásnemben, férfi tőrben mind a négy magyar bejutott a 64-es táblára. Ez különösen azért szép eredmény, mert a vb kezdetén a világranglistán az első 100-ban nem volt magyar, a legjobb, Szabados Gábor a 128. helyen állt.

A magyar tőrözők közül Gátai Róbert a csoportmérkőzéseken az átlagosnál jobban szerepelt, majd magabiztosan győzve került a főtáblára. Szabados Gábor 3/2-es mérleggel zárta csoportját, később mexikói riválisa ellen még fejsérülése sem zavarta meg. Testvére, Szabados Kristóf nem akármilyen asszóban nyert esélyesebbnek tartott osztrák ellenfelével szemben. Előbb vezetett 6:2-re, majd onnan lett 6:9. Aztán adott zsinórban 7 tust, de fordított az osztrák. Az utolsó két találat szerencsére a magyar vívóé volt.

A legmeglepőbb eset azonban a világranglistán csak 233. helyezett Széki Bencéé volt. A csoportkörben nem ment neki, egyetlen győzelme volt, el is könyvelhette a kiesését, ám utolsóként mégis bekerült a továbbjutók közé. A folytatásban felszabadultan vívott, és simán legyőzte lengyel és kínai ellenfelét is, így szintén vívhat a 32 közé jutásért pénteken.