Szász aranytussal kapott ki, vb-bronzérmes

2013.08.08. 19:44

Szász Emese a júniusi zágrábi Európa-bajnokságon egyedüli magyarként egyéni bronzérmes lett, jó formáját tartósította a budapesti világbajnokságra.

A sorsolás után lehetett reménykedni benne, hogy sokáig jut, az első meccset 15-6-ra hozta a kolumbiai van Erven Garcia ellen. Innen váltakozva kapta az orosz és az észt ellenfeleket a 30 éves magyar párbajtőrözőnő.

Andrjusinát kilencre verte, sokkal komolyabbnak ígérkezett az Embrich elleni csata. Az észt 2006-ban vívta a világbajnoki döntőt Nagy Tímeával szembe, és veszített. Sokáig szoros volt az állás, de az utolsó három percben ellépett tőle, így 15-10 lett.

Az orosz Jana Zvereva már a második három perces csörte után jelentős, öttusos hátrányba került, a vége 15-7 lett.

Szász improvizatívan vívott, váltogatta akcióit, egyáltalán nem volt kiismerhető, mit választ. Megvolt benne a lendület, a bátorság, és ami talán még ennél is lényegesen is fontosabb: a pontosság.

Julija Beljajeva várt Szász Emesére az elődöntőben, aki egy találattal a román világranglista vezető Ana Branzát múlta felül a negyeddöntőben. Szásznak tehát egy papíron sokkal könnyebb rivális jutott, mint azt előzőleg várhattuk.

Fél perc után adta az első találatot a balkezes magyar, addig csak méricskélte ellenfelét. Együttes találat után az észt szúrta meg a karján (2-2).

Szép kizárás után ismét Szász talált, de a vállát eltalálta riválisa. Az első három perc végén is Beljajevánál volt az előny, mert Szász támadásai pontatlanokká váltak (4-5).

Szász védett és visszaszúrt, Kulcsár Győző hangját lehetett hallani utána: gyerünk keményen. A Vasas versenyzője sokáig kereste a jó megoldást, együttes után meg is találta, amivel fordított. (7-6) Az utolsó három perc 9-8-as magyar vezetéssel indult, miután egyszerre találtak kétszer is.

Az utolsó három percre ezt kellett megtartani. Beljajeva rendre egyenlített, tizenegynél pedig már a vezetést is megszerezte. Mi több, először volt két találatnyi különbség. (11-13)

Amikor az utolsó perc kezdődött Szász mínusz egyre visszajött, 42 másodperccel a vége előtt egy szép kizáró szúrással egyenlített is. 23 másodpercel a vége előtt mindketten megadták magukat, hadd jöjjön a hosszabbítás.

Abban viszont az észt rögtön talált (13-14), ezzel az ő taktikája vált be, míg Szász talán jobban járt volna, ha két tus után lendületből megy tovább, nem áll meg, felvállalja a kockázatot, akkor megszerezhette volna a győzelmet, egyszersmind a döntőt.

2010-ben már volt ezüstérmes, most bronz jutott neki, ahogy 2006-ban is.