Boczkó csupa szív, tisztességes gladiátor

2013.08.12. 14:50

Az olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívó Kamuti Jenő egy aranyat várt a budapesti világbajnokság előtt, a férfi párbajtőrözők ezt vasárnap szállították.

„Okosan vívtak, mindhármukról sugárzott a céltudatosság, hogy nekik ebben a színházban a győztes szerep jutott vasárnap este. Tökéletes volt az alakításuk. Nyerni akartak, de nem hazardírozni. Minden egyes centimétert megterveztek, és ehhez az is hozzátartozott, hogy nem látványos tusok kellenek, elég csak az aprók is” – mondta a MOL vívó-vb szervező bizottságának tagja.

Boczkó Gábor sportszerűsége előtt már 2010-ben meghajolt Kamuti, aki Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke is. Akkor bemondott egy olyan találatot, amit a zsűri nem vett észre a világbajnokságon, ő viszont vállalta, ha hátrányosabb helyzetbe kerül. A tapolcai születésű vívó most a lengyelek elleni elődöntőben sérült meg, de fél lábon állva is hozta a meccset befejező emberként.

„Rendkívül tisztességes és szimpatikus ember, aki néha még túl is edzi magát, annyira akarja a sikert. Egy csupa szív gladiátor, aki a többiekért is hatalmas elszántsággal harcol. Az egy mindenkiért alapeszme megtestesítője, akiben persze minden olyan tulajdonság megvan, hogy vezérré válhasson, és el is fogadják a társai vezérnek.”

Kamuti azt is kiemelte, hogy a sport nagyszerűsége is benne volt a 36 éves Boczkó három budapesti napjában, hiszen a kamerák előtt elsírta magát az egyéni negyeddöntő elveszítése után. Annyira szeretett volna érmes lenni, bizonyítani, hogy nem igazak a kritikák, hogy rá már nincs szükség.

„Megérdemelték ezt az élményt, hogy itthon legyenek a legjobbak. Nekem is hátborzongató volt a Himnuszt hallgatni, pedig elég rég vívtam. Hát még nekik” – mondta mosolyogva az egykori klasszis tőröző.