Négy vívónemzet került a magyarok mögé

2013.08.13. 10:27

Éremtábla: arany, ezüst, bronz

Oroszország 3        5        3

Olaszország    3        -        3
Ukrajna    2        1        1
Észtország    2        -        -
Egyesült Államok 1    1        1
MAGYARORSZÁG     1    -        2
Románia    -        1        2
Franciaország    -    1        2
Németország        -    1        1
Kína        -        1        -
Venezuela    -        1        -
Koreai Közt.-        -        2
Svájc        -        -        1

A budapesti MOL vívó-világbajnokságon az összesített éremtáblázaton, a nemzetek versenyében Magyarország a hatodik helyen végzett.

A győztes oroszok férfi kardban mindkét aranyat hazavitték, és a női párbajtőr csapataranya is az övék lett. Mégsem lehetnek maximálisan elégedettek, mert öt döntőt is elbuktak, vagyis még sokkal eredményesebbek lehettek volna.

Az olaszok megnyerték valamennyi döntőt, ahová bekerültek, női tőrben őrzik vezető helyüket, az egyéni és a csapat aranya is hozzájuk került, a férfi tőrben is nyertek.

Az ukránok a női kard két aranyával távoztak, a veszített döntőjük a férfi párbajőrcsapaté, amit épp a magyarok nyertek meg, amivel egyébként hatra emelkedett az aranyat szerző nemzetek száma.

„Ez az arany azért is fontos volt, mert a másik két érem más fényben csillog. Még versenyzőként is tapasztaltam, hogy a végén a férfipárbajtőr, Kulcsár Győzőék, mekkorát lendíthetnek az egész csapat teljesítményének megítélésén” – mondta Kamuti Jenő, a hazai szervezőbizottság tagja, olimpiai ezüstérmes vívó.

Az észtek a csütörtöki remeklésükkel futottak be a negyedik helyre. A párbajtőr női és férfi aranyát is megszerezték.

„A régi szovjet rendszerben is borzasztó erősek voltak az észtek, ez nem változott. Más fegyvernem nem is érdekelte őket, ennek megvoltak a történelmi gyökerei. Most egy észt származású edző visszatér Tallinnba, hogy segítse hazáját. Novosjolov egyébként félig amatőr, edzőpartnere alig van, de szenzációs képességű vívó” – értékelt Kamuti.

Franciaország arany nélkül maradt, a Guadeloupe-i vívást megteremtő Gara Róbert előre megjósolta, nem fognak olyan érmet szerezni, amelyhez a Franciaországhoz tartozó kis karibi sziget versenyzőinek nem lesz közük. Így is lett, és mind a három csapatban született.

A németek is hullámvölgyben vannak, az egykor az ő számuknak tekinthető férfi párbajtőrben a 18. lett a csapatuk.

Ezúttal Ázsia sem szerzett aranyat, ilyenre négy éve volt példa.