Adjátok ide a kurva labdát, majd én bedobom

2015.05.11. 15:15
LeBron úgy dobott győztes pontot az NBA-rájátszásban, hogy felülbírálta edzőjét. Jordan is megcsinálta egyszer, dobása legendás lett.

Amíg LeBron James hős lett, és jó eséllyel megmentette csapatát a kieséstől az NBA-rájátszásban, addig edzője, David Blatt kicsit hülyén jött ki a győzelemből, mert már megint többen megkérdőjelezik vezetői képességeit. 

James pályafutása harmadik győztes dudaszós kosarát szerezte, az utolsó másodperces megoldásban benne volt, miért akkora klasszis. Egy nagyon kemény meccsen hozta vissza a reményeket a clevelandieknek, hiszen ha a hosszabbításban bukják a meccset, akkor már 3-1-re vezet összesítésben a Bulls a négy győzelemig tartó párharcban. És zsinórban hármat nyerni ez ellen a Bulls ellen emberfeletti meló lett volna.

De lehet, hogy mindez meg sem történik, ha James nem söpri le edzője elképzelését az utolsó játéknál, és megy a saját feje után. A sztárkosaras nem is titkolta, hogy ellentmondott David Blattnek, megmondta neki, hogy márpedig Blatt kérése ellenére nem fog passzolni a végén, adják neki a labdát, mindenki más pedig tűnjön el az útjából. 

"Már eddig is volt néhány nagy dobásom a rájátszásban, természetesen ez most nagyon jól jött a csapatnak. Senki nem akar 3-1-es hátrányba kerülni, bárki is az ellenfél. Számomra arról szólt ez az egész, hogy ne okozzak a csapattársaimnak csalódást. Örülök, hogy sikerült a végén bedobnom a labdát" - monta LeBron a győzelem után, aki biztosan nem először döntött úgy ebben az idényben, hogy inkább azt csinálja, amit jónak lát. De ez most jött ki a leglátványosabban az óriási tét miatt. 

Még márciusban hozta le az ESPN, hogy LeBron gyakran veszi át az edző szerepét, és ezt nem sokkal később Blatt is megerősítette. A szezon elején is lehetett ilyesmit hallani, azonban egy darabig igyekezett cáfolni ezt az edző, aztán később már LeBronnal együtt azon voltak, hogy mindenkit meggyőzzenek, ebben semmi különös nincsen.

Blatt pont a napokban adott egy hosszabb interjút, hogy nincs könnyű helyzetben elsőéves NBA-edzőként.

"Kérdezzék meg LeBront, hogy bizonyítanom kell-e neki. Az új edzőknek mindig meg kell mutatniuk, hogy tudják, mit csinálnak, és miről beszélnek. LeBron az egyik legokosabb játékos, akit valaha láttam. Idővel meggyőzött, hogy elfogadjam a véleményét, amit megoszt velem, az felbecsülhetetlen."

Ez tehát nagyjából Blatt álláspontja, amiből elég egyértelmű, hogy mi a dörgés. De nyilván nem LeBron James az egyetlen NBA-szupersztár, aki megtagadta edzője kérését. Még az egyik legnagyobb, Michael Jordan is megtette, igaz nem Phil Jackson irányítása alatt. Pont egy Bulls-Cavaliers volt az is, a rájátszásban. 

A legendás Bulls-kosaras egy 1989-es rájátszásmeccsen söpörte le az edzői tervet. A meccsvégi szituáció előtt az időkérésnél Doug Collins edző elmondta, az ellenfél biztos nem számítana arra, hogy Dave Corzine kapja a labdát, úgyhogy majd rá fogják kijátszani az akciót. Ekkor megérkezett Jordan, és azt mondta, 

"Adjátok nekem ide a kurva labdát, majd én megoldom"

Az edző ránézett, pár másodpercig hallgatott, majd rögtön felrajzolt egy Jordanre felépített játékot. A Bulls-kosaras nem sokkal később meg is nyerte a meccset,  és ezzel a párharcot is a Bulls javára. A kosár a Jordan féle NBA-legendárium része lett, még külön Wikipedia-oldalt is kapott.

Sok évvel később a Miami Heatben kosarazó Chris Bosh nyert úgy meccset csapatának az alapszakaszban, hogy felülbírálta edzőjét, Erik Spoelstrát. A Heat-edző egy konzervatívabb játékot akart meghúzni a Portland elleni 2013-as meccs végén, de Bosh kijelentette, hogy ő rámegy a hárompontosra. Spoelstra később elmondta, hogy játékosa már bedobott két hármast a meccsen, nagyon akarta a triplát, érezte, hogy mire képes, úgyhogy ráhagyta a döntést. 

Összességében tehát látható: ha a csapat jó formában játszó kulcsembere úgy érzi, meg tudja csinálni a végén, akkor az edzőnek érdemes hallgatnia rá, és ez nem edzői gyengeség.