A meccs, ami felgyújtotta a Balkánt, pedig le sem játszották

2015.05.13. 17:09

Jugoszlávia már a felbomlás szélére sodródott 1990. május 13-ra, amikor a horvát Dinamo Zagreb fogadta a szerb Crvena Zvezdát a jugoszláv ligában. A két csapat mérkőzésein addig is megszokottak voltak a komoly rendbontások, de ami 25 éve történt, az sokkal többről szólt, mint a futball.

Már a kezdés előtt, Zágrábban is volt több összecsapás, a stadionban viszont tényleg elszabadult a pokol. A szerbek szerint a horvátok, a horvátok szerint a szerbek kezdték, az mindenesetre biztos, hogy a vendégszurkolók ultrái, a Delije kövekkel dobálták a horvátokat, akik feltépett székekkel és állítólag késekkel rontottak a szerbekre.

A Delijét az a Željko Ražnatović vezette, aki a nem sokkal később kirobbant délszláv háború alatt az Arkan Tigrisei nevű szerb félkatonai csapatot irányította – ők felelősek a következő évek legvéresebb incidensei közül többért is. Raznatovicnak később háborús bűnökért felelnie is kellett volna, ha 2000-ben, még a tárgyalás előtt meg nem ölik egy merényletben.

A hazai ultrák nagyjából fél óra elteltével, még a mérkőzés kezdete előtt áttörték a lelátó kerítését, és a pályára rontottak. Az első hullámot még visszaverték a rohamrendőrök, de utána percek alatt elvesztették az irányítást, így a két tábor egymásnak esett. A Crvena-játékosok előbb az öltözőbe rohantak, majd a Maksimir Stadiont is elhagyták, a Dinamo futballistái közül viszont többen is a pályán maradtak.

És akkor Boban

Az akkor 21 éves csapatkapitány, Zvonimir Boban is az események részese lett, amikor mellbe rúgta az egyik rohamrendőrt, miután az rátámadt egy horvát szurkolóra – ezzel horvát nemzeti hős lett. Később a jugoszláv szövetség 6 hónapra eltiltotta, lemaradt az 1990-es világbajnokságról, ám egy év múlva így is a Milanhoz igazolt.

Dinamo - Crvena Zvezda 1990. május 13. (9 percnél Boban rúgása)

A stadionban végül csak az erősítés, illetve páncélozott kocsik és a vízágyúk megérkezése után tudtak rendet tenni. Ekkorra már 60 sérült volt, köztük olyanok, akiket leszúrtak, de volt, aki könnygázmérgezést kapott.

A mérkőzést, pontosabban az ahelyett kirobbant incidenst sokan a délszláv háború egyik komoly előjeleként emlegetik, köztük a horvátok is, akik egy szobrot emeltek a stadionon kívül a történtekre emlékezve. A három katona szobrát ez a felirat kíséri: "A csapat szurkolóinak, akik 1990. május 13-án itt robbantották ki a háborút".