Elárverezik a cipőt, amelyben megrengették az atlétikát

2015.05.21. 11:26

Rengeteg korszakos rekordot állítottak fel az atlétikában, de alig néhány olyan van, amelyből legenda lett. Egy mérföldet ma már ritkán futnak, de amikor Roger Bannister 1954-ben áttörte a négyperces álomhatárt, másról sem nagyon beszéltek a sportágban. És még most is van miért erről beszélni. Elárverezik a rekorder egyedi készítésű cipőjét.

A négyperces mérföldet sokáig lehetetlennek tartották, de ahogy fejlődtek az edzésmódszerek, mégis egyre közelebbinek tűnt. A határ áttöréséhez szinte olyan versengés indult, mint a Déli-sark eléréséért, végül 1954. május 6-án az orvostanhallgató Roger Bannister 3:59,4-gyel új korszakot nyitott az atlétikában.

Minden, ami a rekordhoz kapcsolódótt, ma már ereklye. Hétfőn 20 ezer fontért kelt el egy aukción az a svájci stopperóra, amivel Bannister idejét mérték, és most azt a cipőt is elárverezik, amelyben futott. Akkoriban persze a futócipő egészen mást jelentett, mint most, nem tudományos alaposságú tervek alapján készültek, hanem leginkább a cipészek ügyességén múlt, mit tud az egyedi, bőrből varrt cipő.

Bannister több cipőt is kipróbált, az atlétikában akkor is nagyon menőnek számító Adidas-modelleket is, de végül egyik barátja javaslatára egy kézzel készített cipő mellett döntött. Együtt találták ki, hogyan lehet a cipő súlyát hat unciáról négyre csökkenteni (körülbelül 17 dekáról 11-re). Bannister nagyon hitt abban, hogy néhány deka pluszsúlyon is elbukhat. A futás előtt egy grafitréteget is felvitt a cipőtalpra, hogy ne tapadjon rá a salak, minden felesleges dekától meg akart szabadulni.

„Tudtam, hogy előnyt jelent, ha a cipő olyan könnyű, amennyire csak lehet. A bőr nagyon vékony volt, és a szögek is szokatlanul vékonyak lettek, amelyeket még meg is köszörültem, hogy kisebbek legyenek" – emlékezett vissza Bannister, akinek a cipője az utolsó tárgyi emléke, ami az álommérföldhöz köti.

A becslések szerint 30 és 50 ezer fontért kelhet el szeptemberben az álommérföld cipője. A 86 éves, tavaly Parkinson-kórral diagnosztizált Bannister egy neurológiai kutatásokat támogató alapítványnak adja majd a pénzt.