Amikor különböző országok, de ugyanaz a régió adta az olimpia 4 birkózó érmesét

2015.09.06. 09:40

Egyedi és megismételhetetlen az a dobogó, amit 2008-ban láthattunk a pekingi olimpián. Az üzbég Artur Tajmazov nyert az orosz Bahtijar Ahmedovot legyőzve a 120 kilósoknál. A két bronzérmes: a szlovák David Musulbes és a kazah Marid Mutalimov.

A két döntős valamint Musulbes Észak-Oszétiában született, a kazah sem messze, a dagesztáni Mahacskalában, vagyis 250 kilométerrel odébb, a Kaszpi Tenger partján.

„Elég ritka, hogy ilyen közel szülessenek egymáshoz azok, akik a világon legjobbak valamiben. Könnyen lehet, hogy ugyanabban a klubban, ugyanannál az edzőnél tanultak. A birkózás ugyanakkor afelé tart, hogy akár egy dagesztáni házi bajnokság is lehet belőle egy komolyabb világverseny. Az idei Európa Játékokon a 70 kilósoknál az első hatból négyen ugyanabban a mahacskalai klubban birkóztak. Gazimagomedov orosz színekben, Gadziev lengyel lett, Dibirgadzsijev azeri, Efendiev pedig szerb” - mondta a hazai szövetség (MBSZ) alelnöke, Bacsa Péter.

A 2000-ben olimpiai bajnok Szagid Murtazalijev, amikor arról kérdezték, mi lehet a kaukázusi birkózók titka, azt válaszolta: „a sok perzsa támadás megkeményítette ezeket a Kaukázusban élő népeket.”

Ő egyébként avar származású, de Mahacskalában született, ő a hagyományos utat választotta, vagyis az oroszoknak nyert.