Amikor a Bayern részegen lett bajnok

2016.04.27. 18:29
Másodszor, illetve egészen pontosan harmadszor találkozik európai kupasorozatban szerdán a Bayern München és az Atlético Madrid. A Bajnokok Ligája elődöntőjének második mérkőzése következik.

A két csapat utoljára az 1974-es Bajnokcsapatok Európa-kupájának döntőjében találkozott, amit akkora ünneplés követett, hogy a németek részegen fejezték be a bajnoki szezont.

A '70-es évek egyik meghatározó csapata volt a Bayern München, 1974-76 között sorban háromszor nyertek BEK-et, 72-74 között a bajnokságban volt hasonló sorozatuk, 1971-re pedig egy kupagyőzelem jutott nekik. Az 1973-74-es szezon vége az akkori lebonyolítás miatt viszont nagyon sűrűre sikerült, hiszen a csapat történetének első BEK-sikerét csak második nekifutásra tudták megszerezni.

Akkoriban ugyanis még nem tizenegyespárbaj, hanem a hosszabbítás után újrajátszás jött, ami extra terhet jelentett a csapatoknak.

A Bayern már biztos bajnokként érkezett a brüsszeli Heysel Stadionba, de kisebbfajta csoda kellett, hogy megállítsák az Atlético Madridot.

A spanyolok ugyanis a május 15-i döntő hosszabbításában, Sergio Aragonés 114. percben szerzett góljával győzelemre álltak, aztán jött a csoda: a középhátvéd Hans-Georg Schwarzenbeck gólja.

Bármit csinálj, csak ne lődd el!

20 másodperc volt a lefújásig, amikor a szinte komoly helyzetig sem jutó Bayern egy utolsó támadásba kezdett. Paul Breitner, a csapat balhátvédje a mai napig remekül emlékszik, mire gondolt, amikor védőtársához került a labda: „Kérlek, ne lődd el!”, gondolta magában, de Schwarzenbeck ezt nem hallhatta, úgyhogy olyan 30 méterről lőtt, méghozzá pont a jobb alsóba. Ezzel megmenekült a Bayern, a két nappal későbbi újrajátszáson pedig nagyon simán, 4-0-ra verte az Atléticót.

A legenda szerint az Atleti-kapus Miguel Reina (Pepe Reina édesapja) épp egy fotóssal tárgyalta meg a lövés pillanatában, hogy neki adja-e a mezét a meccs után, de a videó alapján ezt nem lehet megállapítani, Reina pedig tagadta az esetet.

Az viszont nem legenda, hanem tény, hogy másnap a Bayern-játékosok tökrészegen fejezték be az idényt.

A bajnoki menetrendbe ugyanis nem volt belekalkulálva a döntő újrajátszása, 18-án tehát kénytelenek voltak a Mönchengladbach ellen az utolsó fordulóban pályára lépni . Teljesen részegen.

„Egész este buliztunk, de másnap meccsünk volt a Gladbach ellen. Elég részegek voltunk, amikor odaértünk, ki is kaptunk 5-0-ra. Szerencsére addigra már megnyertük a bajnokságot, úgyhogy mindegy volt” – nyilatkozta pár éve a Guardiannek Franz Roth.

Most annyiban hasonló a helyzet, hogy a korszak egyik meghatározó csapata a Bayern München, de jelenleg még nem bajnok, és mivel nem is a döntőben futnak össze az Atleticóval, a hétvégén, az Allianz Arénában, a Mönchengladbach elleni bajnokavatásnál nem kell újabb részeg játékosoktól tartani.  • Hírek
  • Hírek