Hülyeség, hogy a dánok a strandról mentek Eb-t nyerni

2016.06.10. 07:05

Az 1992-es Európa-bajnokságot a jugoszlávok helyett beugró dánok úgy nyerték meg, hogy a strandról jöttek a tornára - legalábbis a legenda szerint, és aztán így terjedt el a külföldi és a hazai sajtóban is a történet.

Mindenki strandgatyás, papucsos, napernyő alatt pihenő dánokat vizionált, akiket a tengerparton értek utol a hívással, csakhogy ebből semmi nem igaz. 

A svédországi Eb-re hét győzelemmel és egy vereséggel kijutó Jugoszlávia a délszláv háború miatt kiszabott szankciók miatt a tornán már nem vehetett részt, mivel a szankciók bejelentése után a FIFA azonnal felfüggesztette a tagságukat. Így kerültek képbe a dánok, akiket a selejtezőcsoportban a jugoszlávok előztek meg. 

A kizárás maga nem volt váratlan vagy drámai fordulat, mert már hónapokkal korábban szóba került, hogy Jugoszlávia indulása a háború miatt amúgy is veszélybe került . Végül május 30-án döntöttek, és azonnal értesítették a dánokat, hogy nekik kell menniük. Ők ekkor egyáltalán nem a strandon döglöttek. Sőt, futballmeccsre készültek. 

Ezt a dánok legendás válogatott kapusa, Peter Schmeichel erősítette meg az UEFA.com-nak adott interjújában. Ő akkor éppen a Bröndbyben edzett, nem sokkal korábban ért véget az idénye Angliában, mivel akkor a Manchester United kapusa volt. 

„Az angol idény még kicsit korábban véget is ért, mint a többi, a Dániában futballozóknak pedig még javában ment a szezon, játékban voltak. Mivel közel voltunk Svédországhoz, a torna helyszínéhez, ezért többen is velünk akartak meccselni a torna előtt. Szóval éppen a Független Államok Közössége elleni válogatott mérkőzésre készültünk,

két edzés között ebédeltünk, amikor megérkezett a hír, hogy a jugoszlávokat kizárhatják, és nekünk kellene beugrani helyettük. Amikor visszajöttünk a második edzésről, már el is dőlt az egész: hivatalosan is a torna résztvevői voltunk. 

- idézte fel Schmeichel, hogyan hullott az ölükbe az Eb-szereplés. Június 3-án lejátszották az 1-1-re végződött felkészülési meccset, ezután mentek a svédországi Eb-re. 

A strandokról behívott dán játékosok története tehát erős túlzás volt, maximum fejben voltak a tengerparton. „A legenda szerint a strandról utaztunk az Eb-re, de a legendák már csak ilyenek. Nem nyaraltunk, de sokan már kiengedtünk addigra, arra gondoltunk, tudjuk le még ezt a barátságos meccset, és menjünk végre pihenni" - mondta Schmeichel. A dán kapuslegenda szerint fizikálisan mindenki rendben volt, inkább fejben kellett összeszedniük magukat, hogy készen álljanak az Európa-bajnokságra. 

Olyan lehetőség pedig nem nagyon volt, hogy a dánok nemet mondanak. Az akkor válogatott Kim Vilfort szerint ez szóba sem került, mert az UEFA és a dán szövetség közötti viszony katasztrofálissá vált volna, ha visszalépnek, úgyhogy a dánok inkább megmentői lettek az európai szövetségnek. A csapaton mindenesetre semmi nyomás nem volt, és ez is rengeteget számíthatott. 

Nem tudtunk volna a várakozásokon alul teljesíteni, mert egyszerűen nem voltak elvárások. Ha három 0-5-tel mentünk volna haza, akkor sem számított volna

- mondta a BBC-nek Vilfort a legutóbbi Eb-előtt. 

A Richard Möriller Nielsen által összeállított keret főleg arra a Brøndbyre épült, amely az előző idényben az UEFA-kupa elődöntőig menetelt, illetve azokra a játékosokra, akik 1988-ban kijutottak az olimpiára. Egy igazi sztárjuk volt akkoriban a dánoknak, a Barcelonában játszó Michael Laudrup, de ő korábban összeveszett a kapitánnyal, és nem vállalta a szereplést. Öccse is ismert volt már, a Bayernben játszott, ő nem hiányzott. 

Laudrup megbánta, de nem döntene másképp

A Barcelonában játszó idősebbik Laudrup nem értett egyet Richard Möller Nielsennel abban, hogy milyen stílusban kellene játszania a válogatottnak, ezért vesztek össze, és hagyta ki végül a 92-es Eb-t. „Sokszor feltettem magamnak a kérdést, hogy megbántam-e. A válasz az, hogy természetesen igen, szerettem volna ott lenni, amikor magasba emelték a kupát. Sajnálom, hogy kihagytam a tornát, de ma sem döntenék máshogy" - nyilatkozta 2004-ben az egykori játékos. Egy évvel később, 1993 augusztusában tért vissza a válogatottba, melyben 104 meccsen 37 gólt szerzett. 

A későn jött Eb-szereplés miatt volt meglepődés a dánok akkori mezszponzoránál, a Hummelnél is, ami nem állt készen a beugrásra. Ezért szűk volt a dánok szerelése az első Eb-meccsükön, hiszen nagy hirtelen csak U21-es mezeket, nadrágokat tudtak nekik küldeni, de a későbbi mérkőzésekre már előállt a sportszergyártó a megfelelő méretű dresszekkel. 

A dánok egy angolok elleni 0-0-val kezdtek a csoportban, és Schmeichel szerint kriptahangulat volt a meccs után az öltözőben, mert úgy érezték, nyerni tudtak volna, fizikálisan jobb állapotban voltak az angoloknál. Ezután a házigazda svédek Thomas Brolin góljával legyőzték őket 1-0-ra, úgyhogy a harmadik találkozónak már úgy mentek neki, hogy minden mindegy, legfeljebb utaznak haza. A franciák voltak az ellenfelek, akik Didier Deschamps-pal, Jean-Pierre Papinnel, és Eric Cantonával álltak fel, de 2-1-re sikerült legyőzni őket. 

Az elődöntőben a favorit hollandok jöttek, az övék se volt gyenge névsor: Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp, Ronald Koeman. 2-2 a rendes játékidőben, majd továbbjutás tizenegyesekkel. A párbajban csak egyetlen tizenegyes maradt ki, Schmeichel Van Bastenét védte ki. A döntőben aztán a világbajnok németeket verték 2-0-ra, és az Eb-k történetének legkülönlegesebb győzelme lett az övék, még úgyis, hogy nem a strandról mentek megnyerni a tornát. 

A héten kezdődő franciaországi tornáról viszont már biztosan hiányozni fog a dán csapat, a pótselejtezőkön a svédek verték ki őket.