13 Berisha lakja be Európa futballválogatottjait

2016.10.07. 15:19

Az elég sűrűn előfordul, hogy egy sportoló nevét a Wikipédiába beütve számos találatot kapunk, az viszont ritkábban, hogy 21 találatból 13 aktív futballista. Ilyen a Berisha név, de az még szokatlanabb, hogy ők 13-an nem egy, hanem nyolc ország futballistái.

A legismertebb közülük a Svédországban született, de norvég testvérpár, Valon és Veton Berisha. Ráadásul az ő történetükben is van egy csavar. Koszovó közelmúltban történt FIFA-, és UEFA-felvétele után a családi tanács úgy döntött, a korábbi 18-szoros norvég válogatott Valon a koszovói csapatot erősítse tovább - az első hivatalos meccsükön az első hivatalos gólt is ő lőtte -, míg testvére, Veton Berisha norvég maradjon.

Veton amúgy is Norvégiában futballozik, a Viking játékosa, négyszer volt válogatott. Valon is a Vikingből indult, de 2012 óta az osztrák bajnok Red Bull Salzburg középpályása. Mindketten koszovói származásúak, a szülők még ott születtek. Mint ahogy Berishák többsége is.

Ebben persze semmi furcsa nincs, hiszen a név történelmi gyökerekhez nyúl vissza. A Berisha egy keresztény törzs elnevezése volt, ami Albánia északi részén élt az 1600-as években. A törzsből sokan vették fel később az iszlám vallást, és nagy részük már nem is Albánia területén él. A történelem viharai Koszovó, sőt egészen Montenegró területére űzték őket.

Nemcsak Koszovó évszázados függetlenségi harca, hanem az 1991-ben kirobbant délszláv háború is közrejátszott abban, hogy Berishák, sok ezer sorstársukhoz hasonlóan, szétszóródtak a nagyvilágban.

A két legismertebb Berishát említettük, de talán kevesen tudják, hogy a mértékadó Transfermarkt szerint a legértékesebb közülük az olasz Serie A-ban szereplő Atalanta kapusa, Etrit Berisha.

Ő még Jugoszláviában, Pristinában született, de svéd állampolgár és albán válogatott. Volt a Lazio kapusa is, jelenlegi értéke 3,5 millió euró, összesen 38 válogatott meccse van.

A Berishák válogatottja

  • Etrit Berisha, albán: a kapuba egyértelműen az Atalantában védő válogatott kerül. Már csak azért is, mert 133 élvonalbeli meccse van, nyert svéd bajnokságot és szuperkupát, olasz kupadöntős volt.
  • Bernard Berisha, albán: 24 éves, és az orosz Anzsi Mahacskala játékosa, koszovói albán, kétszer volt az utóbbiaknál válogatott.
  • Besart Berisha, albán: 31 éves, Ausztráliában, a Melbourne Victoryban játszik, de rengeteg klubja volt. Csak ismertebbek: Hamburger SV, FC Burnley, Rosenborg, Arminia Bielefeld. 17-szeres albán válogatott, egy góllal.
  • Florian Berisha, svájci: 26 éves, svájci állampolgár, a Servette futballistája. A svájci U20-as válogatottig jutott, eddig.
  • Sedat Berisha, macedón: 27 éves, egyszeres macedón válogatott, most Kuvaitban, az Al-Dzsahrában szerepel. Idén szeptemberig macedón klubokban játszott.
  • Ergün Berisha, svájci: Érdekes a 28 éves középpályás eddigi pályafutása. Svájcban, Zürichben született, svájci állampolgár, de a török utánpótlás válogatottban szerepelt eddig, most az FC Wilnél van.
  • Mergim Berisha, koszovói: Fiatal tehetség, 18 éves, Németországban született, de koszovóinak vallja magát. Jelenleg az osztrák másodosztályú Liefering a klubja, az RB Salzburg fiókcsapata. Könnyen lehet, hogy nemsokára két Berisha is fog az első csapatban játszani.
  • Ilir Berisha, albán: A 25 éves albán védő már megjárta a svéd Örebro és Gefle csapatait is, most a hazai Flamurtari játékosa, nem volt még válogatott.
  • Valmir Berisha, svéd: A 20 éves csatár Koszovóban született, de már svéd állampolgár. 18 évesen az AS Roma akadémiájára került, ahonnan a Panathinaikosznak adták el. Most a holland másodosztályú Cambuurban játszik, 19-szeres svéd U17-es válogatott, 2013-ban ott volt a világbajnokságon, és hét góllal a torna gólkirálya lett.
  • És természetesen Valon és Veton Berisha

Ami Berishák fellépését illeti, Valon a horvátok elleni 0-6-on csütörtökön pályán volt, vasárnap Ukrajnába utazik Koszovóval. Norvégia szombaton játszik Azerbajdzsánnal Vetonnal a keretben. Albánia vasárnap fogadja a spanyolokat, Etrit Berisha ott van a keretben. Többiek a most hétvégi vb-selejtezős körben nem kapnak szerepet.