Svéd orvos mentette meg a magyar sport ikonját

2017.12.16. 08:19
A birkózó Hegedűs Csabáé volt a 100. magyar olimpiai arany, rá egy évre napokig élet és halál közt lebegett. Amikor hazatért, Sinkovits Imre várta a reptéren. 40 éve nyerte utolsó nagy versenyét Hegedűs Csaba.

Hegedűs Csaba 11 évesen a Szombathelyi Volánnál kezdte a birkózást, onnan került a Vasasba 1967-ben, és egy év múlva már a válogatott keret tagja volt. Pályafutása meredeken ívelt felfelé, 1971-ben nyerte első nagy nemzetközi versenyét, világbajnok lett. A becenevét is ezen a szófiai versenyen kapta, mivel minden meccsén kélt vállra fektette ellenfelét, ezzel ő lett Mr. Tus.

Egy év múlva olimpiai bajnok volt, Münchenben ő szerezte a magyar sport századik olimpiai aranyérmét. Kegyetlenebb pedig nem is lehetett volna a sorsolása, mert rögtön az első meccsen összecsapott legnagyobb riválisával, Nazarenkóval.

Van néhány olyan sportoló a jelenben is, aki előbb lett olimpiai bajnok, mint Európa-bajnok, elég csak Szilágyi Áronra gondolni. Risztov Évának sem vb-, sem Eb-arany nem jött össze, de a legfontosabb verseny igen.

Hegedűs is ilyen úton haladt, mert 1976-ban és 1977-ben tette teljessé éremgyűjteményét, akkor lett Európa legjobbja. Vagyis kereken negyven éve nyert utoljára, akkor már nem 82 kilóban, hanem egy kategóriával feljebb 90-ben.

És hogy mi mindenen ment keresztül addig a két győzelemig az olimpia után? Az ő esetében egyáltalán nem túlzás arról beszélni: újjászületett.

1973. április 10-e majdnem végzetes volt nap volt az életében.

A Tétényi út egy forgalommentes kereszteződésében összeütközött a BKV egyik teherautójával. Három évvel korábban, április 9-én egy szintén olimpiai bajnok birkózó szenvedett szintén közlekedési balesetet. A nehézsúlyú Kozma István belehalt, Hegedűs túlélte.

A balesetről az április 12-i Népsport számolt be. Akkor derült ki, hogy nem egyedül ült az autóban, hanem az olimpiai bronzérmes Bajkó Károly és felesége volt az útitársa. Bajkó szintén megsérült. Mai szemmel már hihetetlen, hogy az akkori sportlap címoldalára nem került ez a hír.

Az újság címlapját elfoglalta ugyanis a Dinamo Zágráb és a Tatabánya KK-meccse, amin balszerencsés góllal veszítettek a magyarok. A szarajevói asztalitenisz világbajnokságról szóló beszámoló volt még nagy terjedelemben az egyes oldalon. A labdarúgó válogatott kerete 6-1-re legyőzte a BVSC-t, ez is a fontosabb hírek közt volt.

A második oldalon került elő Hegedűs kis híján tragikus ütközése.

Hegedűs Csaba medence és combcsonttörést szenvedett, fontos belső szervei is megsérültek. Erős szervezete azonban reményt ad, hogy megbirkózik a súlyos sérülésekkel” - tudatta a cikkíró.

Öt héten át lázban tartotta az országot Hegedűs állapota. A televízió és a rádió is foglalkozott vele nap mint nap. Az újságok kis hírekben számoltak be arról, hogy egyre jobban van, túl fogja élni a karambolt.

Az év végére derült ki, hogy nem úszta meg maradandó károsodás nélkül. Varga Péter, az Országos Traumatológia vezetője megoldást keresett, és ha nem is könnyen, megtalálta. Így emlékezett vissza a korabeli Népsport beszámolója szerint.

„Egyszerűen nem tudtam belenyugodni abba, hogy egy huszonöt éves, fiatal, erős ember a vizeletkiválasztó-rendszer súlyos sérülése miatt nem sok jót ígérő sors elé nézzen. A szakirodalmat böngészve nagyon sokszor találkoztam Bengt Johansson svéd professzor nevével. Ö a göteborgi orvos- egyetemi kórház plasztikai sebészeti osztályának vezetője. Évekkel azelőtt dolgozta ki egyedülálló műtéti módszerét. Levelet írtam neki, ő pedig hamarosan telefonált, és kérte Csaba röntgenfelvételeit. Néhány nap múlva érkezett meg a válasza, hogy a műtétet elvállalja.”

Johansson kétszer operálta meg Hegedűst, az első beavatkozás hat órán át tartott, ami érzékelteti, nem volt egyszerű dolga. A második műtét tökéletesen sikerült.

Ha nem sikerült volna, most egész Magyarország itt reklamálna”

- nyilatkozta a professzor Szekeres Istvánnak a Népsportban évekkel később.

Az orvos és Hegedűs nagyon megkedvelte egymást, amikor az országban járt később, rendszeresen meg is látogatta.

A bajnok miután visszanyerte az egészségét, elkezdhette újra az erősítést, az edzéseket.

„Münchenben sikerült a bírók ellen is győznöm. Most úgy érzem, a legnehezebben vagyok túl, legyőztem a betegségemet. Ebben persze nem egyedül voltam, segítettek az orvosok, sőt, az érdem teljesen az övék, illetve egy kicsit azoké a Göteborgban élő magyaroké, akik a jelépülésemben iegítettek, biztatásukkal lelket öntöttek belém. Azt még nem tudom pontosan, sikerül-e újból nagyszerű birkózóvá lennem. De megpróbálom. Csak egy kicsit másképpen, mint ahogy eddig” - ezt a Népszavának nyilatkozta még Svédországban.

1974. március 17-én tért haza, vagyis majdnem egy év telt el a baleset óta. Sinkovits Imre, akit már akkor is színészfejedelemnek neveztek, várta a reptéren. Később az ő lányát vette feleségül Hegedűs.

„Egyetlen célja van az életemnek, olimpiát nyerni”

- ez volt a reptéri tudósításnak a címe.

Akaraterejét jól szimbolizálja, 1975-ben már újra ott volt a világbajnokságon, negyedik lett, kijutott az 1976-os olimpiára is, de ott helyezetlenül zárt. Az olimpiai diadal nem jött össze, ettől még féltek tőle a riválisai.

1977-ben volt az utolsó nemzetközi győzelme a bursai Európa-bajnokságon. Az első két meccsén úgy érezte, mintha gőzmozdonyok jönnének vele szemben. Ezzel utalt arra, hogy már nem 82, hanem 90 kilóban versenyzett. Az első két meccse nem sikerült jól, utána viszont, a fontos meccseket – a rá jellemző módon - tussal nyerte, ezt edzője külön is értékelte.

Az utolsó meccsén, a szovjet Minoszjan ellen káprázatos küzdelem alakult ki. Az első negyed után 4-3-as hátrányban volt, a második menet azonban 23 másodpercig tartott. Hegedűs indított egy csípődobást, Minoszjan hídba esett, ahonnan visszatámadott, Hegedűs is híddal védekezett a tus ellen.

Majd összeszedte minden erejét, és tusolta ellenfelét.

1978-ban még ott volt a magyar bajnokságon, aztán abbahagyta. Visszavonulása után edzősködni kezdett, jogi diplomát szerzett. Volt a válogatott kapitánya, egy időben a Telesport főszerkesztője is.

2015. januárig 30-ig - 23 éven át - pedig a hazai szövetség elnöke. Németh Szilárd követte a posztján.