Kivételesen sikeres magyar családra emlékezett a NOB

2018.05.13. 16:07

Magyarországról nézve nem olyan különleges, hogy vannak a világban olyan családok, amelyikben az édesapa és a fia olimpiai bajnok. Pedig nincs sok ilyen a világban, és talán ezért rakták össze az alanti képsorokat, a nagy dobásokat.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) köthető Olympic Channel a héten magyar példát emelt ki az olimpiák történetéből.

Hogy mekkora kincsről van szó, jól érzékelteti, hogy Németh Imréről alig fellelhető valami, a NOB ugyanakkor digitalizálta a 70 évvel ezelőtti képsorokat, ezért jó minőségben látható a forgása a dobókörben. 

1948-ban a kalapácsvető Németh Imre, 1976-ban a gerelyhajító Németh Miklós lett olimpiai bajnok. Mindketten világcsúcstartók is voltak. Az édesapa a londoni olimpia előtt Tatán került két centivel az 59 méteres álomhatár fölé. Fia, Miklós a montreali olimpián 94,58-cal ért el világrekordot.

Rögtön az első dobása rekord lett, amivel olyannyira demoralizálta a riválisait, hogy a többiek nem tudtak 90 fölé jutni, a második finn Hannu Siitonen 87,92-ig jutott.

Némethék mellett Magyarországon még három család mondhatta el azt magáról, hogy a gyerekek olimpiai bajnokok lettek.

  • Homonnai Márton lánya, Szőke Kató. Az édesapa pólós, lánya úszó. (1936 és 1952)
  • Szívós István és fia, szintén István, mindketten vízilabda (1932 és 1936 - 1976)
  • Csipes Ferenc és lánya, mindkettő kajak. (1988 és 2016)

A wikipedián rákerestem, milyen családok vannak még. Atlétikában egyébként csak egyről írnak, Charles Jenkins és fia nyert. Előbbi 1956-ban négyszázon, utóbbi a barcelonai olimpián (1992) a 4x400-as váltó tagjaként nyert. Ez az oldal egészen biztosan hiányos, mert Szívósékról tud, de a másik két magyar kapcsolatról nem.

A Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára, Gyulai Márton nem tudott másik atlétikában jeleskedő családot mondani, ami csak alátámasztotta, mennyire unikális a két Németh az egész világban.

"David Rudisha apja, Daniel 1968-ban a kenyai váltó tagja volt, de ő ezüstérmes lett, míg a gyereke 800-on aranyérmes. Biztosan voltak még mások is, de bajnoknak lenni egészen más. Több nem is jut azonnal eszembe, ezért különösen büszkék lehetünk, ha megemlékeznek a mi kincseinkről. Tényleg mondhatjuk, hogy apáról fiára szállt a tehetség."

A sporttörténész Hencsei Pál az olasz Montano családot emelte ki, ott a nagypapa érmes, a fiú és az unoka bajnok. Nemcsik Zsoltot győzte le Aldo 2004-ben, kard egyéniben.

"Pontos nyilvántartás nincs, mennyien lehetnek a világban, de húsznál nem hiszem, hogy többen vannak, akiknél a családban maradt az olimpiai arany."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?